6.02.2015 г.

Две вечни съперници в литературата и живота - такива са най-големите български поетеси Елисавета Багряна и Дора Габе. И двете преживяват шеметни авантюри, гибелни раздели и блестящи успехи, като любовните им истории имат по-голям размах и от най-бурните Шекспирови драми. Поне петима мъже делят двете, но голямата им любов е литературният критик и университетски професор Боян Пенев. Историята на този любовен триъгълник е в центъра на книгата "Обич безумна и свята", която излиза в навечерието на Празника на влюбените.
Тя се вписва в традицията, установена от Издателска къща "Персей" и продължаваща вече 11 години - за 14. 02. да се появи нова книга, която събира шедьоврите на световната и българската поезия ("Обичам те", "Да те жадувам", "Светът е за двама", "Само за теб") и разказва чрез стихове драматични любови (Пенчо Славейков и Мара Белчева, Яворов и Мина, Лора и Дора Габе, Дебелянов и неговите музи, Евтим Евтимов и Петя Йорданова). Тези книги продължават да бъдат в книжарниците.
Тази година на фокус са взаимоотношенията на Дора Габе, Боян Пенев и Елисавета Багряна. Мъжът, който двете поетеси обичат, умира, преди да се е развел с едната и преди да се е оженил за другата. Но чувствата са толкова силни, че продължават да вдъхновяват раждането на нови любовни стихове - те са сред шедьоврите на българската любовна поезия.

СЪБИТИЕТО:
Книгата ще има премиера на 10. 02. 2015 г. (вторник), от 17.30 ч., в къщата музей "Вапцаров" (на четвъртия етаж в кооперация на улица “Ангел Кънчев № 37, където е бил последният дом на поета). Мястото не е избрано случайно. В новата книга за пръв път се публикува документ от самата Елисавета Багряна относно шума около участието й в съдебното дело срещу Вапцаров. Документът е съхранен от бащата на актрисата, певица и поет, Нона Йотова, която също ще вземе участие в премиерата. Входът е свободен.
Националният литературен музей, съорганизатор на събитието, ще покаже някои от реликвите, свързани с тримата автори. Интерес представляват ръкописът на Багряна "Сказка за Бретан" (където изживяват страстни дни с Боян Пенев), шалове и визитки на поетесата. Ще бъде разказано за парфюма на Дора Габе, дарен от нейната племенница Виолета преди няколко години.

КНИГАТА:
Книгата е спечелила конкурс на Министерство на културата и е в традиционното изящно светивалентинско издание на "Персей" - с луксозна твърда подвързия и цветни илюстрации. Съставител на "Обич безумна и свята" е Людмила Габровска, а художник - Ралица Денчева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар