25.02.2015 г.

Фестивалът „Европейската традиция и младите таланти“ с безплатни камерни концерти в библиотеката

С концерт на цигуларя Андреас Райнер и „Ет Арсис пиано квартет“ на 5 март 2015 г. в Стара Загора се открива Третият камерно-музикален фестивал „Европейската традиция и младите таланти“. Той продължава до 8 март с безплатни концерти в Оперния театър и залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”.
Важна част от фестивала е провеждането на майсторски клас по камерна музика, отворен за слушатели, с преподаватели от Музикалната академия Саар – гр. Саарбрюкен, Германия, проф. Андреас Райнер, Университет Фолкванг – гр. Есен, Германия и „Ет Арсис пиано квартет“.
В него ще участват ученици от училищата по изкуства в Стара Загора, София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Плевен и студенти от Националната музикална академия в София. Заключителния концерт на майсторския клас и раздаването на дипломи на участниците е на 8 март от 11.00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески”.
Организатор е Община Стара Загора, със съдействието на НУМСИ „Хр. Морфова“, Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека „З. Княжески“.

Андреас Райнер, цигулка
Роден във Виена, цигуларят Андреас Райнер получава своето образование при Вернер Еренхофер, Едит Щтайнбауер и Ицхак Пърлман. Неговият талант се проявява необичайно рано, като още на седемгодишна възраст дава първия си самостоятелен концерт. Оттогава концертира в почти всички европейски страни, Северна и Южна Америка, както и в Япония.
Андреас Райнер изнася камерно-музикални рецитали с пианистите Кристиан Захариас, Роджер Вигнолес, Цимон Барто и Жан Ив Тибоде. Негов постоянен партньор е и виолончелистът Хайнрих Шиф, с когото често изпълнява концерта за цигулка и виолончело от Йоханес Брамс.
Между 1984 и 1990 г. е бил концертмайстор на различни реномирани европейски оркестри – Радио-симфоничния оркестър в Люксембург, Дюселдорфска филхармония, Мюнхенска филхармония, под диригентската палка на Серджу Челибидаке, както и на фестивалния оркестър в Байройт.
Андреас Райнер създава Розамунде квартет, номиниран за „Грами“ и два пъти носител на наградата на Немската звукозаписна критика. Носители са и на множество други награди за издадените от звукозаписната компания ECM Records техни компактдискове.
За основания и ръководен от него оркестър „KlangVerwaltung“ Андреас Райнер получава през 2008 г. наградата Echo-Klassik. От 1998 година Андреас Райнер е професор по камерна музика в Музикалната академия „Folkwang“ в град Есен, Германия. Свири на цигулка на италианския майстор Г. Б. Гуаданини от 1752 година.
Ет Арсис Пиано Квартет
От създаването му през 2005 година Ет арсис пиано квартет – Христина Танева (пиано), Велислава Танева (цигулка), Айнис Касперавичус (виола) и Диего Хернандес Суарес (виолончело) се доказва на международна сцена, печелейки множество престижни награди и отличия от международни конкурси за камерна музика. През 2011 ансамбълът е отличен със „Специална награда Интеркласика за най- добрия клавирен квартет от младото поколение”.
Ет Арсис Пиано Квартет гастролира в множество европейски страни, между които Германия, България, Франция, Литва, Австрия и Испания. Наред с класическо-романтичния репертоар, от особен интерес за музикантите е да представят и съвременна музика.
От пролетта на 2012 година членовете на Ет арсис пиано квартет преподават камерна музика в Музикалната академия в гр. Саарбрюкен, Германия, а от март 2013 стартират Камерно-музикалния фестивал  в гр. Стара Загора.
ІІІ Камерно – музикален фестивал
Европейската традиция и младите таланти
Стара Загора 2015, 5 -8 март

Програмата:
5 март (четвъртък)
Концерт- откриване на Андреас Райнер, цигулка и ЕТ Арсис Пиано Квартет
19.00 ч. , Оперен театър
вход свободен

7 март (събота)
Концерт на Андреас Райнер, цигулка и ЕТ Арсис Пиано Квартет
11.00 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески”
вход свободен

6 – 8 март
Майсторски клас по камерна музика с преподаватели: проф. Андреас Райнер, Университет Фолкванг – гр. Есен, Германия и ЕТ Арсис Пиано Квартет, преподаватели в Музикална Академия Саар – гр. Саарбрюкен, Германия
Майсторският клас е отварен за слушатели.

8 март (неделя)
Заключителен концерт на Майсторския клас и раздаване на дипломи. Участва музикалното бъдеще на България – избрани ученици от училищата по изкуства в Стара Загора, София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Плевен и студенти от Националната Музикална Академия в София.
11.00 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески”

вход свободен

Няма коментари:

Публикуване на коментар