17.02.2015 г.

"Монти Пайтън" отново пристигат след 20 години

Историята на "София филм фест" е пряко свързана с "Монти Пайтън". През 1996 г. в Дома на киното се състоя специален фестивал на британските комици, организиран съвместно с Британския съвет, на който присъства лично Тери Джоунс - един от "питоните", режисьор на "Животът на Брайън" и сърежисьор заедно с Тери Гилиъм на "Монти Пайтън и свещеният Граал" и "Смисълът на живота според Монти Пайтън", участник във всички начинания на комедийната трупа, включително миналогодишната им серия спектакли "Монти Пайтън на живо (предимно).
През март Джоунс пристига в столицата отново, за да гостува на "София филм фест" почти 20 години по-късно. Той ще представи лично пред публиката на фестивала старите шедьоври на комедийната трупа, запис на шоуто "Монти Пайтън Live в Холивуд боул" отпреди 33 години, както и на "Монти Пайтън на живо (предимно)" от лятото на 2014 г.
В живота си 73-годишният Тери Джоунс играе многобройни главни роли - на комедиен актьор, разказвач на истории, писател на детски приказки, автор на научни студии и статии за международната политика, композитор, режисьор и сценарист. След като завършва история в Оксфорд, успоредно с ролите си в телевизионни и филмови продукции пише книги за Джефри Чосър, за кръстоносците, за хората и живота през Средновековието. През 1981 г. излиза първото му томче с приказки, написва и роман за и със своя любим приятел Дъглас Адамс през 1997 г. - "Титаник - звездният кораб". Като актьор и сценарист има над 38 филма; композира и музиката към три от продукциите на "Монти Пайтън". Преподава история на Средновековието в Сорбоната и UCLA, разказвач и водещ е на документални поредици по Би Би Си и History Channel.

Няма коментари:

Публикуване на коментар