16.02.2015 г.

Днес е премиерата на филма на Максим Генчев - „Дякон Левски”

Тази вечер игралният филм "Дякон Левски" на Максим Генчев - режисьор и сценарист, ще направи своята дългоочаквана премиера. Тя ще се състои в зала 1 на НДК в 19 часа.
В ролята на Апостола на свободата е Веселин Плачков. Участват и Симеон Филипов, Максим Генчев, Ники Сотиров, Ивайло Аспарухов, Стоян Цветков, Горан Гънчев, Петьо Цеков, Якуб Бахар, Тезджан Ферад, Деляна Добрева, Мехмед Билял, Николай Янев, Николай Тодоров, Цветомир Ангелов-Цуки, Цветомир Нешев. Оператор е Христо Генков, художник - Николай Нинов. Музиката е на "Исихия".
Продуцент е д-р Златина Филипова, изпълнителен продуцент - Деси Ковачева. Образът на Васил Левски оживява в нова интерпретация, различна от досегашната портретна представа - жив и емоционален, едновременно човек и светец.
Филмът води зрителите през живота на Апостола от детските години до извисяването му на бесилото - българската Голгота. Погледът на Максим Генчев е на наш съвременник, но в изразните му средства се редуват магически историзъм и почти документална стилистика, отбелязват от продукцията. Основните сюжетни линии в "Дякон Левски" са пет.
Акцентите са върху отношението на Левски към религията, борбата за свобода, към майката, любимата и към самия себе си. Филмът е заснет на 40 места в България - Видин и "Бабини Видини кули", Велико Търново, Копривщица, село Мокреш и в много манастири, с художествен екип от 250 души. В най-мащабната сцена участват 500 статисти.
Преди това единствено в далечната 1971 година е направен единствения филм За Апостола. Това е сериалът „Демонът на империята“ (приключенски, историческа драма) на режисьора Вили Цанков, по сценарий на Стефан Дичев. Оператор е Борислав Пунчев. Музиката във филма е композирана от Георги Тутев. Мнозина определят тази продукция като неуспешна и дори само за това си струва да се види и продукцията на Максим Генчев. Още повече, че излиза непосредствено преди Деня на Левски – 19 февруари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар