12.01.2015 г.

Яворови дни в Чирпан

На 13 януари за 47-ми път в Чирпан ще бъдат открити традиционните Яворови януарски дни, посветени на 137-та годишнина от раждането на поета. Домакин на знаковото за общината събитие е къща-музей „Пейо Яворов“. В 4-дневната програма на Яворовите дни са включени поетична вечер и изложба, кръгла маса, посветена на работата на Яворов като журналист и образователни игри за учениците. Ще бъдат обявени резултатите от конкурсите за поезия и рисунка.
Пейо Тотев Крачолов, по-известен като Пейо Яворов, е български поет-символист и революционер, воевода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Той е един от най-големите български поети на 20 век.
Роден е в Чирпан на 14 януари (1 януари стар стил) 1878 година. Завършва V гимназиален клас в Пловдив. От 1897 до 1900 година работи като телеграфопощенец, сменяйки различни селища – Чирпан, Стара Загора, Сливен, Стралджа, Анхиало и София.
Родната къща на поета в Чирпан е превърната в музей през 1954 година. През 2013 г. домът и експозиционната зала бяха обновени с 1,4 млн. лв. по европроект, спечелен от общината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар