31.01.2015 г.

На 14 февруари коронясват цар Трифон в Малка Верея

Кой ще заслужи короната на Цар Трифон – това е въпросът, който вълнува всички жители на Малка Верея ще стане ясно на 14 февруари. Първоначално обявената дата бе първи, но заради траура, във връзка със смъртта на президента Жельо Желев тържествата се отлагат с две седмици. Празникът ще започне с хоро в 10 часа в центъра му, след което присъстващите местни почитатели на ароматната напитка и гости на събитието от близо и далеч ще се отправят към къщата на миналогодишния носител на титлата Боян Бабанов. Там домакинът, напътстван вещо от кметския наместник Дончо Брайков, ще зареже асмата в двора на дома си.
Ритуалното зарязване на лозовите масиви североизточно от Малка Верея ще бъде извършено в 11.30 часа. Празничен водосвет за плодородие ще отслужи отец Илия.
Най-атрактивната част от празника – изборът на новия Цар Трифон започва в 13 часа в ресторант „Липите“ в село Богомилово. Претендентите за короната трябва да отговарят на три основни условия – да са местни жители, да имат поне една лоза в двора си и виното да присъства често на тяхната трапеза. Избраният цар на виното ще положи тържествената клетва пред своите съселяни.
Час по-късно, в конкурса за младо домашно бяло и червено вино тричленно жури ще отличи и награди най-добрите местни майстори в двете категории.
Празникът ще завърши в 17 часа с голямо хоро. В Малка Верея се отглеждат около 7 000 декара лозови масиви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар