12.01.2015 г.

Седем влака по-малко ще спират на старозагорската гара

Седем влака от и до Стара Загора ще бъдат спрени от понеделник, съобщиха от "Холдинг Български държавни железници". Като причина за спирането им се посочва стремежа да се постигне по-голяма ефективност и баланс на средствата по договора за задължителна обществена услуга.
"По този начин ще бъде осигурена възможност за намаляване на недостига от редуцирането с 40 млн. лв. на годишната компенсация (субсидия) от страна на държавата към националния железопътен превозвач за разходите при осъществяването на обществената превозна услуга", съобщават от БДЖ.
Другата основна причина за редуциране броя на влаковете, които в момента са в движение е недостигът на тягов подвижен състав /локомотиви и мотриси/ в експлоатация. "При движението на подвижния състав възникват непредвидени ситуации, които водят до трайно изваждане от експлоатация на локомотиви и мотриси, като това предизвиква допълнителни затруднения относно осигуряването на обслужването на влаковете", заявяват още от железниците.
От 12 януари няма да се движат влаковете - Стара Загора - Сливен тръгващ в 4.25 ч, Сливен - Стара Загора в 11.10 ч, Горна Оряховица - Стара Загора в 17.15 и Стара Загора - Горна Оряховица в 19.05, Бяла - Стара Загора в 5.30 ч. Пътническият влак от Стара Загора до Пловдив, вече ще тръгва в 4.20 часа от гара Чирпан. Влакът от Зимница до Стара Загора, който тръгва в 19.32 вече ще се движи само до Ямбол.
Критериите за спирането от движение на определени влакове са свързани с тяхната нерентабилност по отношение на слаб интерес от клиенти (трайна тенденция за използване на транспортната услуга от малък брой пътници) и извършване на неоправдани разходи за осъществяване на тяхното движение.
Намаляването на броя на влаковете е съобразено с осигуряването на обслужване с железопътен транспорт по всички линии и участъци от железопътната мрежа и с липсата на наличие на алтернативен транспорт. В участъци, в които се отчита ниска ефективност от движението на влаковете, но няма друг транспорт за обслужване на населението, не се предприема закриване на превозите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар