8.01.2015 г.

Откриват фотоизложба „Сто години българско кино"

Фотоизложбата „Сто години българско кино" ще бъде открита на 12 януари 2015 г. /понеделник/ от 17:30 ч. в галерия „Средец" на Министерството на културата на бул. "Ал. Стамболийски" № 17.
Експозицията по повод юбилея на българското кино представя в хронологичен ред интересни работни моменти и кадри от 100 значими български филма. Изложбата е подготвена от Изпълнителна агенция „Национален филмов център" към Министерство на културата, със съдействието на Българска национална филмотека, информират още от пресцентъра на културното министерство.
Изложбата „Сто години българско кино" в престижната галерия „Средец" на Министерство на културата ще бъде официално открита от министър Вежди Рашидов, на събитието е поканена и Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Художественото оформление на изложбата е дело на проф. Божидар Йонов, а експозицията ще гостува в галерия „Средец" на МК до 16 януари /включително/.
Датата на откриването на изложбата – в самото навечерие на професионалния празник на българската филмова общност, не е избрана случайно. Както е известно, от 2005 година по инициатива на Националния филмов център на 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант", родната ни филмова общност отбелязва и чества своя професионален празник. В началото на 2015 г. се навършва един век от това паметно събитие. Отбелязването на този така важен юбилей ще продължи през цялата 2015 г. с различни инициативи и прояви.
А ето и поздравлението, което един от големите познавачи и изследователи на историята на българското кино - проф. Александър Янакиев, е подготвил за всички посетители на изложбата в галерия „Средец" на Министерство на културата по повод юбилея на родното ни кино:
ИЗЛОЖБА „100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО"
През януари 1915 г. един млад човек – на 23 години – вижда реализирана една от мечтите си. Това е Васил Гендов – създател и изпълнител в първия български игрален филм „Българан е галант". От половин година вече е започнала Европейската война, която по-късно ще бъде наречена – Първа световна. Но България засега не участва в нея, защото раните от Балканската и Междусъюзническата войни са още пресни. За един млад мечтател това няма голямо значение. Той е дързък и успява да сложи началото на игралното ни кино.
За стоте си години игралното ни кино може да се похвали със стотици пълнометражни ленти. А като добавим късометражните, телевизионните и сериалите – ще получим хилядите заглавия на многоликото българско игрално производство. Всеки зрител има предпочитания и би подбрал своите 100 ленти. Но която и стотица да вземем от създаденото, в нея ще открием живеца на нашето кино. То не е завладяло световните екрани като американското, нито е многобройно като индийското, нито е хладно-философско като скандинавското. То обаче е родното ни кино. То има награди от най-реномираните фестивали – Кан, Венеция, Берлин и пр. Това е част от историята му. По-важно е, че през последните години редица филми възстановиха контакта с българската публика. След време те ще бъдат цитирани напълно заслужено като класика.
Изложбата ни припомня много от творбите, които вече са се сдобили с такъв статут. Да се потопим в спомените и преживяванията с любими артисти, вълнуващи сюжети и ценени автори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар