21.01.2015 г.

Планират повишаване на пенсионните вноски в следващите 30 години

Бавно покачване на възрастта за пенсиониране в следващите 30 години и повишаване на вноската за пенсия предложи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на днешната първа от поредица планирани срещи със социални партньори и политици за обсъждане на предстоящата пенсионна реформа.
Той предлага плавно покачване на възрастта за пенсиониране и за трите категории труд.
За най-масовата трета категория се запазва постепенното изравняване на възрастта между двата пола до достигане на 65 години, след което ще се включи автоматичен механизъм на нарастване в зависимост от продължителността на живота.
Повишаването на възрастта и стажа за мъжете от трета категория труд ще бъде с по два месеца през 2016 г. и 2017 г., а след това с по един месец годишно до достигане на 65 години през 2029 г. При жените се залага увеличение с по 2 месеца на година до 2037 г.
Достигането на пенсионна възраст за втора категория труд се предвижда да бъде три години преди трета, а за първа – осем години преди трета.
При първа и втора категория труд се запазва точковата система за повишаване на възрастта, уточни Калфин.
Той коментира, че това е възможно най-плавното покачване на пенсионната възраст. Работодателите са поискали по-стръмна скала, а представителите на политическите партии са били на позиция, че е необходимо покачване на възрастта.
Според него предложенето ще стабилизира пенсионната система и тя ще стане автономна от републиканския бюджет. Освен това ще се даде възможност за по-адекватен коефициент на заместване, посочи той.
В обсъждания пакет е записано, че ще има и възможност за предсрочно пенсиониране с по-ниска пенсия.
Увеличение на пенсионните вноски
За следващите 12 години се предлага осигурителните вноски да нараснат с общо 4,5 процентни пункта, като от тях 3,5 процентни пункта е повишението на вноската за пенсия и 1 п. п. на фонд „Безработица“. Те ще нарастват през година с по 0,5 пункта и 0,2 пункта съответно.
Това ще освободи до 2027 година 200 млн. лв. годишно, а с натрупване над 1 млрд. лв. в НОИ, каза Калфин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар