22.01.2015 г.

Книгата „Бялото слънце на пустинята” вече в своя оригинал - на книга

"През това време в Русия избухнаха две революции - Февруарската и Октомврийската. По-точно революцията беше само една - Февруарската, а през октомври стана преврат, който вече впоследствие, след като се усетиха, болшевиките обявиха за Великата октомврийска социалистическа революция..." Дори само тези изречения на Валентин Ежов и Рустам Ибрахимбеков предопределят съдбата на романа им "Бялото братство на пустинята" - забранен от цензурата. Едва ли има българин, който да не е гледал култовия филм, но пък доскоро никой не знаеше, че първо е била написана книгата, която по разбираеми причини била забранена по политически причини, като антисъветска. Сега читателите имат възможност да се прочетат оригинала.
През 1970 г. едноименният филм обира овациите и се превръща в класика, но в него е едва 30% от същината на книгата. Разказът за пътешествието през пустинята на червеноармееца Сухов, напомнящ Дон Кихот е неистов стремеж към изконни човешки ценности - любов, семейство, лична и религиозна свобода, противопоставени на бруталната комунистическа пропаганда.
Писан през 60-те години на ХХ в., романът впечатлява със своята актуалност. Героят Сухов е в пъти по-релефен и автентичен от съвременните американски екшън герои.

Няма коментари:

Публикуване на коментар