13.01.2015 г.

Филмът „Юношество” със „Златен глобус” и с голям шанс за „Оскар”

Независимата лента за съзряването "Юношество" затвърди победния си ход към Оскар-ите - след като спечели отличията за най-добър филм на множество професионални организации, лентата на режисьора Ричард Линклейтър тържествува и на наградите Златен глобус, предадоха световните информационни агенции. В първата голяма наградна церемония за холивудската филмова индустрия призовете бяха разпределени между различни продукции, създавайки предпоставка за интересна надпревара на Оскар-ите - най-престижните отличия в света на киното.
Филмът "Юношество", сниман в продължение на 12 години, получи три награди Златен глобус от пет номинации, в това число и топ отличието за най-добра филмова драма. Агенциите припомнят, че през последните години отличените филми в тази категория са триумфирали и на наградите Оскар.
"Юношество" донесе режисьорския приз на своя създател Ричард Линклейтър, както и наградата за най-добра актриса в поддържаща роля за Патриша Аркет.
Ако в крайна сметка постигне оскаров успех и спечели голямата награда за най-добър филм, "Юношество" ще отбележи невероятен триумф за нискобюджетна независима продукция, зад която стои скромното студио "Ай Еф Си Филмс".
"Когато преди 14 години Ричард Линклейтър дойде при нас със своя проект, ние казахме "Да". Той демонстрира изключителна човечност и смиреност, и вложи голяма част от себе си в този филм", казва продуцентът на "Юношество" Джонатан Серинг за режисьора. Самият Линклейтър, приемайки режисьорския приз, сподели, че филмът е бил "твърде личен" както за него, така и за всички хора, участвали в проекта.
И докато "Юношество" напредва уверено към Оскар-ите, ранният фаворит в наградния сезон, сатирата "Бърдмен", отбелязва отстъпление. Лентата, която водеше по номинации за наградите Златен глобус, се размина с приза за най-добра филмова комедия или мюзикъл, и спечели само две награди - за най-добър актьор в комедия или мюзикъл (Майкъл Кийтън) и най-добър сценарий за екипа, ръководен от режисьора на филма Алехандро Гонсалес Иняриту.
Измествайки ранния фаворит в наградния сезон "Бърдмен", изненадващо сред претендентите започна да се откроява ексцентричната комедия "Гранд хотел Будапеща" на режисьора Уес Андерсън. Филмът - най-големият касов хит досега на Андерсън, не попадаше в ничии сметки в началото на сезона на наградите, чиято кулминация са Оскар-ите.
Развоят на 72-ите награди Златен глобус няма да повлияе върху предстоящите номинации за най-престижните киноотличия, тъй като гласуването за тях приключи. Случилото се обаче може да окаже ефект върху самата оскарова надпревара със затвърждаването и размяната на позициите на фаворитите.
Две други продукции, спрягани за оскарова слава, също не успяха да затвърдят позициите си в надпреварата. Драмата "Селма" за Мартин Лутър Кинг, която ще остане в историята на наградите Златен глобус с първата режисьорска номинация за жена от афроамерикански произход за Ава Дюверней, спечели само едно отличие - за най-добра песен за "Glory".
Британската биографична лента "Игра на кодове" за математика Алън Тюринг беше напълно пренебрегната при раздаването на наградите Златен глобус, въпреки популярността на изпълнителя на главната роля Бенедикт Къмбърбач и дистрибутора си, петимната за отличия компания на братя Уайнстийн.
В актьорските категории наградите Златен глобус затвърдиха позициите за оскарова слава на двойка актьори, превъплътили се в борещи се със сериозни заболявания хора - Джулиан Мур спечели приза за най-добра актриса във филмова драма за ролята си на болна от Алцхаймер в ранен стадий жена във "Все още Алис", а Еди Редмейн получи отличието за най-добър актьор във филмова драма за брилянтното си превъплъщение в образа на видния британски учен и космолог Стивън Хокинг, който от дълги години страда от амиотрофична латерална склероза, в биографичната лента "Теорията на всичко".
В телевизионните категории триумф отбелязаха две нови продукции - в дебютния си сезон приз за най-добра телевизионна драма спечели сериалът "Аферата", а в категорията за комедия или мюзикъл отличието отиде при "Трансродител", донасяйки първата наградаЗлатен глобус за най-добра телевизионна поредица, излъчвана онлайн.
Наградите Златен глобус, присъждани от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, бяха раздадени за 72-и път на церемония в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилъс. Водещи на шоуто за трети пореден път бяха комедийните актриси Тина Фей и Ейми Поулър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар