7.01.2015 г.

"Тринадесетият апостол" е новото заглавие от Том Егeланд

В книжарниците вече е новата книга на популярния и у нас писател Том Егеланд, който
Холивуд ще екранизира.
 Кой е тринадесетият апостол? Защо тайните служби на няколко страни се интересуват от археологически разкопки? Какво би станало, ако се промени представата ни за религията? Отговорите на тези въпроси са в книгата "Тринадесетият апостол" на Том Егеланд (издание на "Персей"). След 5 интернационални бестселъра и световен медиен шум около факта, че две години преди "Шифърът на Леонардо" издава книга със същите герои и сюжет ("Краят на кръга"), Егеланд си е спечелил имиджа на автор, по дирите на който върви Дан Браун. В момента Холивуд е обърнал поглед към него и се е заел да пренесе на големия екран хита му "Евангелието на Луцифер", а след това и другите му 4 романа с главен герой Бьорн Белтьо.

Сюжетът:
В "Тринадесетият апостол", най-новия роман на Егеланд, срамежливият, но гениален археолог и изследовател на исторически загадки Бьорн Белтьо получава загадъчно послание и странен ключ от колежката си Виктория, която е в кома след тежък инсулт. Посланието е написано от нея още преди години, но тя го е оставила за по-младия си колега с изричната заръка да му бъде предадено след смъртта й. Опитвайки се да разгадае какво се крие зад това, Белтьо открива в кабинета й снимки и документи от археологическа експедиция в Израел през 1977-8 година, за която Виктория никога не е говорила. Оказва се, че преди 35 години в Капернаум, в библейските земи, е открита гробница, а това, което е в нея, би променило представите ни за религията и цивилизацията ни. Израелските власти се намесват, археологическите проучвания са преустановени, а ръководителят на експедицията - Моше Менделсон, изчезва безследно. Големият въпрос е: Какво е имало в гробницата? Защо всички документи относно експедицията са изчезнали от архивите на израелския Институт по библейска археология? Защо Мосад, а и други тайни служби проявяват огромен интерес към случая отпреди толкова много години?
Когато среща Ребека, дъщерята на изчезналия археолог, продължаваща да търси истината за баща си, Бьорн се отправя с нея към Лондон, Флоренция, Йерусалим и Капернаум. Двамата пропътуват хиляди километри, за да намерят отговор на въпроса защо баща й е изчезнал безследно. Откритието, до което достигат, е изненадващо и ще промени начина, по който западната цивилизация разбира собственото си съществуване.
За стойността на вярата ни говори „Тринадесетият апостол”, но и за смелостта да разкриваме любовта си, да приемаме другите, да сме част от света. Всичко това прави от тази книга завладяващо пътешествие в историята и в нас самите. Но тръгнете ли сега... връщане просто няма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар