6.01.2015 г.

Лама се роди в старозагорския зоопарк

Първото от 15 години насам бебе в семейството на ламите зарадва стопаните на старозагорския зоопарк в края на миналата година.
„Имаме един мъжкар и две женски. Тази, която роди, е 8-годишна, изненада ни, не знаехме, че е бременна", призна шефът на зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов. Перуанската коза, както наричат още ламите, е носила плода цяла година, но е с дълга козина, и бременността трудно се забелязвала.
Майката и малкото бебе са преместени временно на завет, в свободната през зимата клетка на маймуните. Новороденото се чувства добре, майка му има достатъчно мляко и то бозае нормално. За разлика от много животни ламите кърмят малките си поне година, а след това ги отбиват в завимост от това дали са заякнали.
В последните 10-ина години тези характерни най-вече за Южна Америка, животни от семейство камилови, са намаляли драстично. Според официалната статистика от 7 млн. сега ламите били едва няколкостотин и много от учените смятат, че скоро ще влязат в Червената книга на застрашените видове.
В момента в старозагорския зоопарк, на южния склон на парк „Аязмото", се отглеждат общо около 400 различни животни.

„Поради липса на условия, най-вече клетъчни съоръжения, през миналатаа година увеличихме техния брой само с няколко влечуги от дарения – игуана, питон и боа", добави доц. Михайлов. Годишната издръжка на животните е около 240 хил. лв, изцяло от общинския бюджет. Голяма част от плодовете и зеленчуците са дарение от голяма търговска верига.

Няма коментари:

Публикуване на коментар