8.01.2015 г.

Архитект представи идеята си за възраждането на паметника на Бузлуджа

Рушащият се с години дом-паметник на връх Бузлуджа, по-известен в последните години като „чинията", да бъде възкресен като монумент на националната памет. Това предлага младата българска архитектка Дора Иванова. Възпитаничката на Техническия университет и Института по архитектура в Берлин представи своя амбициозен проект пред свои колеги и пред медиите в Града на липите. Тя е работила по него повече от половин година и го е защитила успешно като дипломна работа.
Акцент в идейния проект е представянето на историческото развитие на България от праисторията до наши дни. То ще бъде показано в две плоскости – хоризонтална /вътрешното пространство на „чинията"/ и вертикална /70-метровия бетонен пилон с рубинената звезда/. Централната зала ще бъде отредена на съвремието – от 1989 г. до наши дни, което ще бъде маркирано от най-ярките постижения на науката, изкуството и спорта. Авторката предлага имената на тези заслужили български учени и творци да бъдат изписани върху седалките в залата, като своебразна алея на славата във времето.
Мозайката във вътрешния кръг пък ще остане като недовършен разказ за соца. Липсващите парчета щели да бъдат допълнени с двуизмерни скулптори от тел. Тъмният коридор, опасващ залата, пък е най-подходящ да покаже съдбата на българите под турско робство. Експонатите ще бъдат разположени в сегашната разруха и тъмнина като алюзия за мрачния период. В най-външни кръг на всяка от 16-те колони арх. Иванова предлага да бъдат издигнати статуи на българските владетели от първата и втората българска държава.
Вертикалният тур през историята ще започне от подземния етаж. Тук в три зали ще покажат нашите предци - траките, прабългарите, славяните, основаването на България. Панорамен асансьор ще изкачва посетителите покрай имената на владетелите до върха на пилона. Рубинена зала с потрошената петолъчка от скъпоценния минерал пък ще представя емоционално социализма. На върха на пилона са предвидени стъклена платформа и панорамна тераса с изглед от билото на Балкана на изток и запад.
Реализацията на проекта нямало да струва повече от 1,7 млн. лв, тъй като не се предвижда влагането на скъпи материали, а съчетаване на сегашното състояние на „чинията" с модерна визия. Арх. Дора Иванова смята, че могат да се намерят както европейски средства за проекта, така и частни инвеститори. Тя е разговаряла с главния проектант на комплекса на Бузлуджа, арх. Георги Стоилов, който я е поздравил за проекта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар