24.01.2015 г.

Лауриатът "Левиатан" показват на София филм фест

"Досието Петров" открива 19-то издание


"София филм фест" ще завърти "Левиатан" на Андрей Звягинцев - лентата, която до тук обра всички елитни награди за кино, а сега очаква и "Оскар" за чуждоезична продукция. След златния глобус, приза за най-добър сценарий в Кан, за номер едно в Лондон и Мюнхен, мегахитът ще стигне и до българската публика. В Русия обаче тълкуват полюсно авторската интерпретация на историята на библейския Йов, защото е разказана чрез съвременен сюжет в бившия Съветския съюз. На всичкото отгоре режисьорът използва препратка към политическия анализ на знаменития английски философ Томас Хобс.
Николай (Алексей Серебряков) и жена му Лилия (Елена Лядова) живеят в северен град край Баренцово море. Той се труди в автосервиза си, докато кметът не се наканва да събори къщата на семейството. Когато става ясно, че чиновникът ще конфискува имуществото на Серебрякови, Коля моли за помощ стар приятел, адвокат в Москва. Юристът идва, за да попадне в челен сблъсък с местните бюрократи и православната църква. Съвсем очаквано всичко излиза извън контрол.

"Сценарият беше много повлиян от пейзажа. Всичко тръгна от битката на обикновен занаятчия срещу мощна промишлена компания и администрацията на Америка. Порази ме отчаяния бунт на самотния малък човек, на когото властта пречи да живее", споделя Звягинцев. В началото той мисли да снима в Щатите, но после решава действието да се развива в Русия. Така с чиста съвест подхранва социалната драма с типичния национален лиризъм. А когато екипът открива перфектния терен край Баренцово море, историята се превръща в истински епос. И тогава се заформя идеята за ненаситния Левиатан.

Носителят на "Оскар" Жан-Клод Кариер ще пристигне в София за премиерата на "Досието Петров". Той е сценарист на филма, а режисьор е живеещият дълги години във Франция Георги Балабанов. С биографичната продукция ще се открие 19-ото издание на "София филм фест" през март.
През последните години на комунизма един театрален актьор, Александър Петров, по непонятни за него причини получава забрана да играе в театъра. Когато след падането на режима отново може да стъпи на сцената, открива, че е бил предаден от човека, на когото толкова се е възхищавал - своя учител и близък приятел, професор Богомилов. На неговото погребение, само минути преди да произнесе своето прощално слово, Петров получава папка с доносите на своя кумир. Отвратен от всичко, актьорът решава да напусне завинаги театъра и да се отдаде на... политиката. 

В ролите са Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков, Валери Йорданов и др.    

Няма коментари:

Публикуване на коментар