27.01.2015 г.

Трима пациенти с рак на простата бяха оперирани безкръвно в Токуда

„Безкръвната хирургия при карцином на простатата позволява по щадящ за пациента начин да се отстрани напълно цялата простата заедно със семенните мехурчета. Когато карциномът на простатата е открит навреме, можем да премахнем изцяло раковите клетки и така проблемът да бъде решен едномоментно без да се налага хормонотерапия или лъчетерапия”, обобщава
предимствата на лапароскопската простатектомия д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология в Токуда.
Лапароскопските интервенции при рак на простатата трае до три часа, а възстановителният период е изключително кратък. „24 часа след интервенцията пациентите могат да се движат свободно, а след няколко дни – да се върнат към нормалния си ритъм на живот, като остават под наше наблюдение за редовни контролни прегледи“, подчертава д-р Давидов.
Ракът на простата е едно най-често разпространените злокачествени заболявания в България, като то засяга предимно мъже над 50-годишна възраст. В началото пациентите нямат никакви симптоми, поради което често медицинска помощ се търси когато карциномът е в напреднал стадий.
Затова д-р Калоян Давидов препоръчва всички мъже над 50-годишна възраст веднъж в годината да посещават уролог за консултация, ултразвук на простатата и кръвно изследване за туморен маркер ПСА. Всички пациенти със съмнение за заболяване на простатата могат да си запишат час за преглед на тел.: 02/403 4000 и 02/403 4910.
Авангардният метод беше въведен в Токуда в рамките на програмата за непрекъснато повишаване на квалификацията на медицинските специалисти с помощта на професор Евангелос Лиацикос – началник на отделението по Урология в Университетската болница в Патра, Гърция и консултант на няколко водещи клиники в Европа. След последното си посещение професорът бе категоричен, че остава да консултира само най-тежките случаи, а
екипът уролози от японската болница вече напълно рутинно и самостоятелно може да извършва радикална лапароскопска простатектомия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар