30.01.2015 г.

90-годишен юбилей отбелязва Старозагорската опера

Тази година на 1 юли Операта на Стара Загора навършва 90 години. Няма никакво съмнение, че Градът на липите е оперен град. Щом тук живеят 9 дами с име Тоска, една – с име Аида, две дами с име Кармен, една с име Далила. Справката, любезно предоставена от Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора казва още, че в общината името Гергана /“Гергана“ е операта на Маестро Георги Атанасов, поставена на 1 юли 1925 година в Стара Загора, от която започва летоброенето на Операта/ -  носят 800 дами. Цвета, името на другата му опера- се казват 129 дами, Косара – 9 дами, а Борислав –391 мъже. Разбира се, имената на оперите на Маестро Атанасов са най-български от българските.
От 1 февруари тази година стартират промоциите за зрителите на Държавна опера-Стара Загора  в кампанията „90 години – 90 специални билета и още нещо“.  Промоциите са и за посещение семейно на опера, както бе по време на Фестивала на оперното и балетно изкуство.

ПРОМОЦИИ през юбилейната 2015 г.
Важи за ПЪРВИТЕ билети, закупени в Билетен център-Стара Загора:
-          90 места по 8 лв. за ПРЕМИЕРИ - /редове 15 и 16 партер и редове 6 и 7 балкон/
-          90 места по 6 лева за спектакъл - /редове 15 и 16 партер и редове 6 и 7 балкон/

ПРЕДЛОЖЕНИЯ за цени на билети и карти:
МЕСЕЧНА КАРТА за  3 спектакъла по 10 лв –с КАРТА 24 лв /3Х8 лв. на местата от 10 лв/
Пакет Фамилия 1 – за 4 човека - 24 лв. /4Х6 лв. на местата от 8 лв./
                                                              32 лв. / 4Х8 лв. на местата 10 лв./
Пакет Фамилия 2 – за 3 човека – 18 лв /3Х6 лв. на местата от 8 лв./
Пакет  „2+2=3“- При еднократна покупка на билети за двама души - за два спектакъла на обща стойност  40 лв,  получава БЕЗПЛАТНИ места за двама за трети спектакъл (без ПРЕМИЕРИ)
Цени за групови посещения:
-          При група 10 души – намаление на билетите – от 12 на 10 лв. и от 10 на 8 лв.

ПРОГРАМАТА НА ОПЕРАТА ЗА ФЕВРУАРИ  2015

3 февруари /вторник/ - 19,00 ч.
ТРАВИАТА - опера от Джузепе Верди   Диригент:  ГЕОРГИ ДИМИТРОВ
В спектакъла ще видите Русалина Мочукова в ролята на Виолета Валери – жената, за която Любовта е едновременно дар, наказание и прошка. Историята в операта „Травиата“ на Верди е една от най-великите любовни истории на всички времена. В постановката на режисьора  Франк-Бернд  Готшалк    тя е разказана в стила на модерната класика, която докосва сърцето с визия, музика и гласове. Диригент – Маестро Георги Димитров. С участието на Михаил Михайлов-гост, Иван Кабамитов и др.

8 февруари/неделя / - 19,00 ч.
БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ – оперета от Асен Карастоянов 
Със специалното участие на Герасим Георгиев – Геро в ролята на Хаджи Генчо и Стефан Рядков в ролята на Дядо Либен .  "Българи от старо време" разказва за нашия народ. Това е той - с цялата му любов, омраза, пищност, богатство, бедност, клюки и благородство", казва режисьорът Ники Априлов. Патриархалният сюжет, гарниран с прекрасни арии и мелодии, който вече  се играе над 70 пъти, е част от репертоара на Старозагорската опера. „Всеки следващ път става все по-хубаво. Непреходно е, все едно е писано вчера", казва Стефан Рядков. Диригент -  Красимир Къшев, солисти -Шмилена Султанова-гост, Борис Тасков,Георги Динев, Яница Нешева, Тоня Петрова и др.

11 февруари /сряда/ - 19,00 ч.
СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР - опера от Джоакино Росини - ПРЕМИЕРА
Режисьор:  Славчо Николов                                           Диригент:  Красимир Къшев
Художник: Александър Гьошев                                               Хореограф: Ромина Славова
Невероятна смес от приключения, преследвания, фехтовка, фризьорски хватки, летящи любовни писма и разбира се - всичко това украсено с красивата, бликаща и блестяща музика на Джоакино Росини, забърква новата постановка „Сватбата на Фигаро” на Държавна опера Стара Загора. Тя е своеобразно „надграждане“ на едноименния спектакъл за деца на режисьора Славчо Николов. Сега „целевата група“ на постановката е младежи и млади по дух хора от всички възрасти. Изпълнява се на български език, а публиката ще бъде въвлечена във вихъра на съвременен любовен екшън.
Солисти: Марк Фаулър, Ивайло Йовчев, Евгений Арабаджиев-гост, Яница Нешева, Гергана Петрова-гост, Александър Марулев, Петър Янкулов,  Иван Кабамитов, Валери Турманов /дебют/, Нина Димитрова, Теодор Петков, Любомир Петков
Оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора


12 февруари /четвъртък/ - 19,00 ч. – ГАСТРОЛ  В  СЕВЛИЕВО
ЛЕЛЯТА НА ЧАРЛИ – мюзикъл от Оскар Фелцман
Със специалното участие на Мариан Бачев
Оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора

14 февруари /събота/, 18 часа
Чудите се за НЕОБИКНОВЕН ПОДАРЪК за празника Свети Валентин?  Точно на 14 февруари в 18 часа ВАСИЛ ПЕТРОВ, оркестърът на Държавна опера-Стара Загора и джаз-трио Ви канят на Една любовна вечер в Операта.  Какво по-красиво начало на безкрайната празнична вечер….
И през тази година Стара Загора ще получи за Свети Валентин своята Любовна вечер в Операта. Това е традиция в програмата и в последните години – да празнуваме заедно с постановка или красив концерт.
На 14 февруари от 18.00 ч. романтичната традиция ще оживее с красивите песни за любовта в изискания стил на Васил Петров, с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Владимир Бошнаков. В концерт участва  и джаз-трио в състав -  Теодор Петков-пиано, Красимир Стефанов-бас , Емил Костурков-ударни. Ще чуете обичани поп и джаз стандарти като: "When I Fall in Love", "Love Story", "Killing me Softly", „Feelings", "Can't take my eyes off you", "How Insensitive", "The Girl From Ipanema", "Ol' man River", "Smile", "The Shadow of your Smile" и др.
Всички билети са с цена 8 лв.

16 февруари /понеделник/ - 19,00 ч.
СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР - опера от Джоакино Росини
Невероятна смес от приключения, преследвания, фехтовка, фризьорски хватки, летящи любовни писма и разбира се - всичко това украсено с красивата, бликаща и блестяща музика на Джоакино Росини, забърква новата постановка „Сватбата на Фигаро” на Държавна опера Стара Загора. Тя е своеобразно „надграждане“ на едноименния спектакъл за деца на режисьора Славчо Николов. Сега „целевата група“ на постановката е младежи и млади по дух хора от всички възрасти. Изпълнява се на български език, а публиката ще бъде въвлечена във вихъра на съвременен любовен екшън.
Солисти: Марк Фаулър, Ивайло Йовчев, Евгений Арабаджиев-гост, Яница Нешева, Гергана Петрова-гост, Александър Марулев, Петър Янкулов,  Иван Кабамитов, Валери Турманов /дебют/, Нина Димитрова, Теодор Петков, Любомир Петков
Оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора

17 февруари /вторник/- 11,00 ч.
МАКС И МОРИЦ  - опера за деца в две части от проф. Александър Йосифов   
Либрето:  Банчо Банов
Режисьор: проф. Румен Нейков                               Хореограф:  Алида Бонева  
Сценография и костюми: Антония Попова            Музикален съпровод: Мануела Манолова
Солисти:  Яна Стефанова-гост,  Мартин Иванов-гост,  Иван Кабамитов, Нина Димитрова, Марк Фаулър, Петър Янкулов, Теодор Петков, Евгений Арабаджиев-гост
Балетна школа „Па де Кре” с ръководител Кремена Костова

17 февруари /вторник/, зала фоайе - 19,00 ч.
цикъл „Камерни концерти с пиано“
ГЕНИЯТ НА МОЦАРТ
Режисьор – постановчик и автор на костюмите е Денис Иванов. Музикалният  съпровод е на Полина Влахова. Със специалното участие на ИВАЙЛО ДЖУРОВ.
В атрактивния концерт-спектакъл ще се изявят Денис Иванов и солистите на Държавна опера-Стара Загора – Русалина Мочукова, Яница Нешева, Офелия Христова, Деси Стефанова, Иван Кабамитов, Милко Михайлов, Александър Марулев, Емилия Джурова, още Гергана Петрова, Евгений Арабаджиев, Нели Нечева, ученици от НУМСИ „Христина Морфова“.

20 февруари /петък/ - 19,00 ч.
ОТЕЛО - опера от Джузепе Верди
И в 21 век образът на мавъра Отело е все така актуален – той е свързан с темата за Различния човек, негова интеграцията и трудността му да се впише в обществото. За човешките любов, гордост, достойнство, чест и за, пак човешките им, противоположности – лъжа, коварство, подлост, интригантство. За Любовта и нейната тъмна страна.“Отело“  е история за Океан от Чест и Любов, Коварство и Подлост и  неподозираните му дълбочини….
Солисти: Даниел Дамянов-гост, Русалина Мочукова, Георги Динев, Иван Кабамитов, Борис Кучков, Михаела Берова, Александър Марулев, Евгений  Арабаджиев-гост, Теодор Петков
Хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора

23 февруари /понеделник/ - 19,00 ч.
ЗАБАВА на МАХХ в Операта
Танцов спектакъл на балета при Държавна опера-Стара Загора и с участието на Трио „Реверанс“, Трио „Гранди Тенори“ и ДМТД „Маргаритки“
Режисьор: Радост Младенова

26 февруари /четвъртък/ - 19,00 ч.  – ГАСТРОЛ  В  СВИЛЕНГРАД
ЛЕЛЯТА НА ЧАРЛИ – мюзикъл от Оскар Фелцман

27 февруари /петър/ - 19,00 ч.
КРАЛ ЗА ЕДИН ДЕН – комична опера от Джузепе Верди
Режисьор: Петко Бонев                                                               Диригент:  Здравко Лазаров
На 23 януари 2014 г. Държавна опера-Стара Загора представи за първи път в България„Крал за един ден” – комична опера от Джузепе Верди. Постановката гостува и на сцената на Софийска опера и балет на 13 юни същата година.
Той е решителен и дързък. Умее да събере душите, които се обичат. Изкусен е в дипломатическите ходове на Любовта. Той е Кавалерът Белфиоре в един забавен и шеметен ден като Крал на Полша.
Солисти:  Офелия Христова /дебют/, Деси  Стефанова, Ивайло Йовчев, Борис Тасков,  Костадин Мечков-гост, Димитър Райков-гост, Август Методиев-гост, Теодор Петков

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта   Тел.: 042 622 431, 0885 509829

РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.00 ч.– 19.00 ч.                               ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя

Няма коментари:

Публикуване на коментар