9.01.2015 г.

Изложба на Национален антропологичен музей гостува в Стара Загора

На 14 януари от 17:30 часа в „Музей на религиите” ( Ески Джамия) ще се проведе откриване на гостуващата изложба „Възстановки на български ханове, войни и др.” на Национален антропологичен музей към БАН със съдействието на Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора.
Антропологически изследвания в България, започнали в последните десетилетия на миналия век, включват населението от страната и костен материал – първоначално от манастирски и църковни костници, а след това и получени от археологически разкопки. Резултатите от антропологичните изследвания на българското население и на хората, населявали днешните български земи в миналото, показват техните антропологични типове и дават информация за здравето и болестите им. Тези резултати , известни на ограничен кръг специалисти, не са широко достояние на нашата общественост. Създаването на Национален антропологичен музей към БАН цели да способства за разпространението на антропологичните знания.
В експозицията в хронологичен ред (от неолита до Възраждането), на фона на данните за историческото и културно развитие и за религиозните схващания през различните епохи, са представени физическите типове на хората, сведения за заболяванията и травмите, оставили следи върху костите им, и лечебните и ритуалните въздействия върху тях. Визуализирани са отделни образи от различни епохи, чрез пластична антропологична реконструкция на главата и черепа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар