10.09.2014 г.

„Смениха” фасадата на музея в Петрич, в чест на цар Самуил

Фасада на музей се превърна в огромно „платно" за уникална изложба, посветена на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил. От няколко дни жители и гости на Петрич могат безплатно да разгледат подредените на стената 24 постера /б.а.-с размери 70 на 100 сантиметра/, които разказват за живота и великото дело на родния владетел.
Те са монтирани върху сградата на Историческия музей в южния град, експозицията е озаглавена "Ненадминат по сила и ненадминат по храброст – цар Самуил". Постройката е на площада и изложбата се радва на голям интерес и от местните хора, и от чужденците. Всеки има достъп до тези постери, няма нужда да влизат в музея дори. Изложбата се представя за първи път в Петрич. „Целта ни е хората да научат повече факти за живота и делото на цар Самуил.
Експозицията ще гостува в града ни до 3 ноември. Най-важното е, че тя може да е пътуваща. Искаме да я представим в училища и в различни населени места", сподели директорът на петричкия музей Сотир Иванов. Изложбата е подготвена от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и от Центъра за славянско – византийски проучвания. Тя е част от събитията, с които страната ни ще отбележи 1000-годишнината от смъртта на българския владетел Самуил.

Няма коментари:

Публикуване на коментар