9.09.2014 г.

„Ацис и Галатея" е втората премиера на Старозагорската опера

Втора премиера ще представи в сряда от 21 часа трупата на Държавна опера-Стара Загора. На сцената на Античния форум тя ще представи „Ацис и Галатея" от Хендел/Моцарт.
Режисьор е Петко Бонев, диригент Красимир Къшев, сценография и костюми Борис Стойнов, хореограф Мирела Бешева. Хормайстор е Младен Станев, а концертмайстор Паулина Колева.
Като морската нимфа Галатея зрителите ще видят солистът на Държавна опера-Стара Загора с международна кариера Русалина Мочукова . В ролята на пастирът Ацис е любимецът на публиката Марк Фаулър. Солисти-балет са Ромина Славова и Станко Танев. В останалите роли са още: Деймън /пастир, приятел на Ацис/-Яница Нешева и Полифем / циклоп/- Иван Кабамитов.
Първото изпълнение на „Ацис и Галатея" е на 25 май 1732 г. в Лондон. Това е първата „лондонска" опера на Хендел, написана изцяло на английски език, без дублиране на италиански. Хендел е искал да се установи в Лондон и пише произведението, изцяло съобразявайки го с вкусовете на публиката.
През 1788 г. Моцарт преработва „Ацис и Галатея" за своя благодетел Барон Готфрид ван Швиген. Баронът е почитател на бароковите произведения, които иска да постави в организираните от него музикални салони в замъка си. Моцарт добавя втора цигулка, дървени духови инструменти и пренаписва солата на обоя за кларинет. „Моцартовата преработка на майстор и експерт добавя към звучността на оркестъра палитра от цветове", пише в."Ню Йорк Таймс".

Няма коментари:

Публикуване на коментар