11.09.2014 г.

Десислава Стефанова с дебют в новата постановка на „Травиата”

На 12 септември от 19,00 ч. на сцената на Старозагорската опера в „Травиата“ от Джузепе Верди в ролята на Виолета Валери прави дебют Десислава Стефанова – любим  на публиката солист на Държавна опера-Стара Загора.
Травиата е една от първите опери, изнесени от Оперната дружба в България. Премиерата  е през 1910 година под диригентството на Тодор Хаджиев. Режисьор е К.И. Михайлов- Стоян. Първото представление на операта Травиата в Стара Загора е на 30 юни 1928 г., следват премиери през 1944, 1946, 1953, 1974, 1987 и 1992 години. Най-новата премиера на операта Травиата на старозагорска сцена е през април 2012 г. с режисьор-постановчик Франк-Бернд Готшалк, художник – Борис Стойнов, хореограф –Андреас Песлер. Удоволствието да дирижира „ Операта на оперите“  на 12 септември се пада на Здравко Лазаров, Удоволствието да дирижира „ Операта на оперите“ се пада на Здравко Лазаров, хормайстор – Младен Станев, концертмайстор – Паулина Колева.
Изключително е присъствието на хора, оркестъра и балета на Държавна опера Стара Загора в тази постановка! Очакваме Вас, най-добрата публика, която ще превърне тази вечер в истински празник на музиката на Великият Маестро Джузепе Верди. Не пропускайте тази драматична история за Любовта – въпреки всичко и всички! Любовта, която е дар и наказание, но и светла материя, която винаги остава с нас – до края на целия ни един живот!
Десислава Стефанова е родена е в гр. Кюстендил. На 11- годишна възраст започва да свири на виолончело. Включва се и в симфоничния оркестър на града,с който има много изяви в страната и чужбина (Италия, Франция). Като студентка в Софийски Университет “Св. Климент Охридски”, специалност английска филология започва и първите си уроци по оперно пеене. По-късно е приета в Държавна Музикална Академия ”Панчо Владигеров”, София в специалността “Класическо пеене”, където през 2003 се дипломира. През 2004 г. прави своя оперен дебют в операта”Вълшебната флейта” от Моцарт в постановка на Държавна Опера Стара Загора. В същата постановка участва в турне в Германия, след което е ангажирана като постоянен солист на операта в Стара Загора, където в периода 2004 – 2006 година участва в многобройни концерти и постановки като:”Риголето” от Верди в ролята на Джилда; ”Севилският Бръснар” от Росини в ролята на Розина; ”Kопринената стълба” от Росини в ролята на Джулия; “Бохеми” от Пучини в ролята на Мюзета.
През 2006 година заминава за Италия, където продължава своето професионално изграждане, работейки с маестро Еудженио Фолиати, един от малкото останали  специалисти на истинската стара италианска техника „белканто“ (Еудженио Фолиати е ученик на голямата италианска оперна певица Инес Мария Ферарис (1882-1971), която е първата изпълнителка на ролята на Лизет (избрана от самия Пучини) на световната премиера на операта на Пучини “Лястовичката” и повече от 2 десетилетия пее на сцената на Миланската скала.)
За сопраното Деси Стефанова следват редица изяви в страната и чужбина (Италия, Австрия, Германия, Франция, САЩ, Словения).  На  5 октомври 2010 година Деси Стефанова е гост –изпълнител в ролята на Микаела в постановката “Кармен”от Бизе по случай откриването на новата сграда на операта в Стара Загора. От сезон 2012/2013 е отново солист към Държавна Опера Стара Загора.
Деси Стефанова е финалист на международния конкурс Белведере, Виена, 2002 и лауреат на конкурса Мими Балканска, София, 2002 г.. През 2001 г. взема участие в лятна академия Виена-Баден-Прага, Австрия, където има възможността да работи върху немския репертоар и по- да усъвършенства с Маестро Паул Вайлголд от Виенската Щатс Опера.

Репертоарът на Деси Стефанова включва ролите: Виолета (”Травиата” - Верди); Адина (”Любовен елексир” -Доницети); Норина („Дон Паскуале“) ; Лейла (”Ловци на бисери” - Бизе); Лиу (”Турандот”- Дж.Пучини); Мими („Бохеми“ – Дж. Пучини), Манон ( “Манон”- Масне ); Сузанна (”Сватбата на Фигаро”- Моцарт); Донна Анна/Церлина (”Дон Джовани” – Моцарт), Памина ( „Вълшебна флейта“ – Моцарт), Констанца („Отвличане от Сарая“ – Моцарт) и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар