17.09.2014 г.

Средновековен събор край Шуменската крепост провеждат в края на седмицата

На 20 и 21 септември в Историко-археологически резерват „Шуменска крепост” ще се проведе средновековен събор “Доблест и слава”. Той се организира за втора поредна година от РИМ – Шумен, със съдействието на регионалния клон на Национално дружество „Традиция” и Родолюбив комитет „Крум Страшний”.
В резервата ще бъдат уредени лагер и музей на открито, а посетителите ще се запознаят със занаятите, бита, кухнята, облеклото и въоръжението на средновековните българи.
Всички желаещи ще имат възможност да стрелят с реплика на средновековен лък и да опитат да хвърлят копие. Предвидени са още демонстрации по приготвяне на храна, характерна за средните векове, тъкане на колани по техниката от VIII век „на кори”, както и такива с оръжия от епохата, стрелба с лък, арбалет, пищали, бомбарди. Ще бъде открит и център за сечене на монети и медальони.
Началото на събора ще бъде поставено в 10.00 часа в събота, а в 12.00 ч. ще бъдат представени всички участници.
Във второто издание на средновековния събор „Доблест и слава” в ИАР „Шуменска крепост” ще участват членове на Сдружение „Авитохол” – град Варна, на регионалните клонове на Национално дружество „Традиция” от градовете Шумен, Добрич, Велико Търново, Велики Преслав и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар