5.09.2014 г.

След като обиколи света, представят българския филм „Виктория” и у нас

На 17 септември, осем месеца след нашумялата си премиера на "Сънданс", "Виктория" пристига и на роден екран. Филмът стана известен с доброто си международно представяне и умел пиар. Той бе първата българска пълнометражна продукция, селекционирана в конкурсната програма на най-големия фестивал за независимо кино. После "Виктория" се изяви на още сцени (общо 40 прожекции в 14 страни от Европа и Америка), а до края на годината я очакват участия в над 20 други международни форума.
Така филмът на Майя Виткова, копродукция с Румъния, се превърна в най-строго пазената тайна на българското кино - през тази година той можеше да се види в Сънданс и Карлови Вари, в Ротердам и Гьотеборг, но не и в София или Варна. Интересът към него се подклажда допълнително от факта, че навсякъде той получаваше положителни и топли рецензии от критиката - а на фона на ужасяващо жалкото състояние на българското кино напоследък това може само да ни радва. Дето казваше Йода - тя е единствената ни надежда.
Първата среща на "Виктория" с българската публика ще бъде в Деня на София, на специална галавечер. Следват едноседмични предпремиерни прожекции в Дома на киното, за които билетите вече са в продажба, а от 25-и "Виктория" ще бъде пуснат по киносалоните из страната. Първите прожекции ще бъдат съпътствани от поредица събития, обединени под наслов "Програмата "Виктория".
Действието във "Виктория" се развива през 80-те и първата половина на 90-те години. В центъра е едноименната героиня, родена във финалната фаза на комунизма и обявена за "бебе на десетилетието", тъй като се ражда без пъп. Кръстена е на 9 септември от самия Тодор Живков. В крайна сметка 10 ноември 1989 г. къса единствената пъпна връв, която момичето е имало - кабела на "червения" телефон. Политическите промени изправят пред изпитание отношенията между Виктория и майка й Боряна, която преди време се е зарекла да не ражда дете, докато в страната властва тоталитаризъм... В ролите на Виктория (на различни възрасти) са Дария Виткова, Калина Виткова и Катерина Ангелова, майката е Ирмена Чичикова, а бабата - Мариана Крумова, позната от класиките "Авантаж" и "Адаптация".
Режисьорката Майя Виткова е известна като изпълнителен продуцент на "Източни пиеси" и автор на късометражките "Станка се прибира вкъщи" и "Моят уморен баща". Оператор е Крум Родригес, а монтажът е на напусналия ни без време Александър Евтимов. Копродуцент на "Виктория" е румънката Анка Пую, продуцирала някои от най-големите филмови успехи на съседите - "Смъртта на господин Лазареску", "Аврора" и др. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар