20.02.2024 г.

Беройски тайни

В първият мач беройци изгубиха с класическия резултат 3:0 при гостуването си на Славия. Бъдещето на отбора не изглежда никак добро. И няма как да не е така, след като ставащото в клуба е покрито с полутайни, премълчавания и недоизказани приказки. Беройски тайни! Но тайна е това, което знаеш само ти – знае ли и някой друг, вече не е съвсем тайна.

След държавната помощ, чрез ТЕЦ „Марица изток 2”, която бе политически договорена след оттеглянето на теца, клубът отново остана без стопанин. Кризата в енергетиката, плюс политическата промяна доведе до кръстопът – сега накъде? Старозагорският бизнес не иска да поеме такава отговорност, макар че всички се кълнат – ние сме патриоти и милеем за града и любимия отбор. Така е на думи, но на практика, веднъж местния бизнес вече се провали в тази кауза и...не иска да повтаря! Тогава, според думите на кмета, който също е изтъкнат местен патриот – „трябвало да се вземат спешни решения, защото никой не искал отбора...” На помощ идва столичния фенклуб на Берое, намерил, по думите на градоначалника – сегашният собственик Ернан Бенато. За него не се знаеше нищо, освен че имал фирма за трансфер на футболисти, големи амбиции, и както се разбра по-късно – нямал пари!

Първенството почна обещаващо с победи, но после дойде закономерния срив. През клуба минаха десетки, предимно южноамерикански футболисти, представени с гръмки биографии – кой бил играл в Реал Мадрид, кой в Бока Хуниорс и т.н. Някои от тях се задържаха в Стара Загора само за месец, други, дори за по-малко. Логично, обвиниха треньора и го смениха, но резултатите са пак същите. То и гений не би сглобил добър тим щом футболистите дори не се познават помежду си.

Лошото е, че детско-юношеската школа остана без пари. Спират електричеството на част от базата и тогава, общината се притече на помощ с финансиране. Те и без друго поддържали базите на всички спортни клубове, сега щели да плащат на треньорите на ДЮШ! Кметът призова повече публика да ходи на стадиона и така нужда от подкрепа нямало да има. Да се чуди човек, какво да прави на стадиона, когато загубата е сигурна? Казват, че да играят предимно чужденци било нормално, така било по света. Добре, ами като в игровите състави почти няма българи, къде са победите? Защо въобще се харчат пари за ДЮШ? Защо да лъжем децата, че ще станат някога футболисти? Бенато щял да печели от трансфери на футолисти. Че кой ще купи футболист дето играе в родното първенство, и то от отбор движещ се в края на класирането? Освен за жълти стотинки... А при това кметът каза, че акциите са предоставени на Бенато безвъзмездно!!! Самият горд собственик пък каза, че знаел какво трябва да се прави и екипът му се учил непрекъснато... Излиза, че е дошъл тук да се учи да управлява клуб. Част от феновете поискаха Бенато да си ходи, ама нещо бързо замлъкнаха. Чакат, неизвестно какво! А стадиона няма да се напълни, въпреки че след реконструкцията му събира много по-малко зрители от навремето, преди 30-тина години. Младите фенове днес не вярват, но в ония времена зрителите бяха не само на стадиона, но и на околните хълмове и тераси, събираха се десетки хиляди... Последно, преди подновяването на първенството кметът и Бенато се били видяли, какво са си казали не стана ясно, но градоначалникът каза на феновете да са рахат – работата ще се оправи. Търпение му е майката..

Няма коментари:

Публикуване на коментар