25.09.2014 г.

Камен Чанев със специално участие в спектакъла на старозагорската опера

Играят „Тоска” на 30 септември


Прочутият далеч зад границите на България тенор Камен Чанев ще гостува  като Марио Каварадоси в „Тоска“ от  Джакомо Пучини на  30 септември от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Камен Чанев е роден в Сливен. Завършва Френската гимназия в родния си град, а след това Консерваторията в София. Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов. През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години преди да премине на свободна практика.Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса “Йоси Бьорлинг”, Швеция. Изявява се в основния теноров репертоар - освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Има престижни ангажименти на сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от „Манон Леско” и на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай”) и на Арена Ди Верона (Калаф от „Турандот”). Репертоарът на певеца е разнообразен и включва над 30 главни роли (“Аида”, “Дон Карлос”, “Травиата”, “Риголето”, “Селска чест”, “Палячи”, “Трубадур”, “Мадам Бътерфлай”, “Тоска”, „Риголето”, „Кармен”), както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения „Девета симфония” на Бетовен, „Реквием” на Моцарт, Верди и Дворжак, „Стабат матер” на Росини, „Симфония №8” на Малер.
ТАНЯ ИВАНОВА – сопрано
Таня Иванова е завършила Музикалното училище "Любомир Пипков" и НМА "Панчо Владигеров" в София. Дебютът й е на сцената на Старозагорската опера в ролята на Елена от оперетата "Хубавата Елена" на Офенбах под режисурата на Хачо Бояджиев. През сезон 2012-2013 с диригента Иван Ангелов прави записи на арии от Пучини, Верди и Дворжак в БНР, дебютира в ролята на Одабела от операта «Атила» на Верди на сцената на Античен театър Пловдив, с диригент Лучано ди Мартино. През миналия сезон изпълнява ролята на Мадам Бътерфлай от едноименната опера на Пучини на сцените на оперните театри в Пловдив и Стара Загора.
ИВА ЙОНОВА - сопрано
Родена във Велико Търново, завършва средно образование с пълно отличие в музикалното училище „Веселин Стоянов” в Русе, в класа по оперно пеене на Катрин Емилова и Георги Делиганев. Дипломира се с пълно отличие по специалностите оперно пеене и музикална педагогика в ДМА”Панчо Владигеров” (1996), специализира в Университета за музикално и театрално изкуство във Виена и Нюрнберг, както и в майсторски класове при проф. Маргарита Лилова, проф. Едит Вийнс, проф.Силвия Гещи, проф.Клаудия Едер, проф.Зигфрид Йерусалем и Томас Хемпсън. Певицата е приета с конкурс сред повече от 500 кандидати в Международното студио за белканто във Виньола (2008), където и до днес работи със световноизвестната оперна звезда Мирела Френи. Ива Йонова дебютира в ролята на Бастиена в „Бастиен и Бастиена” от Моцарт с Мюнхенската Филхармония, след което печели награди в редица международни конкурси, като ”Мими Балканска” (1997), „Ерика Кьот” в Германия (1999), „Хайнрих Щрекер” във Виена (2001), „Музика Виена” (2008)”.
Участва в редица международни фестивали: Екс ан прованс (Франция), Хелзинки (Финландия), Виенски музикални седмици (Австрия, Бароков фестивал „Амброне” (Франция), Моцартов фестивал Премено (Италия). Работи с диригенти като Зубин Мета, Александър Бригер, Риналдо Алесандрини, Фабрицио Вентура, Диан Чобанов и др.
ДОБРОМИР МОМЕКОВ-баритон
 Добромир Момеков (1978) е възпитаник на проф.Асен Селимски, специализира в академията на "Арена ди Верона", участва в майсторски класове на Калуди Калудов и Райна Кабаиванска.

В представлението играят още и солистите на Държавна опера-Стара Загора: Елена Баръмова /Тоска/, Борис Тасков и Милко Михайлов /Марио Каварадоси/, Александър Марулев /Анджелоти/ и др.
В ролята на Барон Скарпия ще видите и Крум Гълъбов-гост. След успеха си на сцените в Стара Загора и Софийска опера и балет в централната роля на Кавалер Белфиоре в „Крал за един ден“ от Верди. След овациите като Набуко в „Набуко“ от Верди на сцената на НДК и като Жермон Жером в „Травиата“ от Верди на сцената на Опера Стара Загора, отново очакваме да видим превъплъщението на Крум Гълъбов в „Тоска“ от Джакомо Пучини.
Диан Георгиев като Анджелоти в „Тоска“. Диан Георгиев бе в „Крал за един ден“ и съвсем скоро – в „Бал на неблагодарните жени“ от Клаудио Монтеверди.

Даниел Дамянов като Марио Каварадоси в „Тоска“. През миналия сезон Даниел Дамянов участва в спектакъла на Държавна опера-Стара Загора „Дон Карлос“ от Джузепе Верди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар