5.09.2014 г.

Михаела Берова с дебют на оперната сцена, в родната Стара Загора

Днес, на 5 септември от 21 часа на Античен форум „Августа Траяна“ (при лошо време спектакълът ще е в залата на Операта) е дебюта на оперната актриса Михаела Берова.

„Има екзотични черти и глас, който се запомня и без да си я чул да пее. Казва се Михаела Берова и е от Стара Загора. Интересна млада жена, талантливо мецосопрано, от артистичната зодия на Рибите, завършила Музикалната академия „Панчо Владигеров“ – специалност класическо пеене и магистратура по педагогика на преподаването по музика. В първа постановка, която е и първа премиера за този сезона на  Държавна опера-Стара Загора Михаела ще е богинята Венера в „Бал на неблагодарните жени“ от Клаудио Монтеверди. Постановката се представя за първи път в България на оперна сцена. Михаела започна да работи партията си с летящ старт -  все още не е изкушена от „величието“ и възможностите за договаряне на роли на примите. Младостта е горивото, от което има да черпи още доста години. Натрупаният и досега творчески опит и изяви при Михаела не са малко. Младостта се свързва и с ентусиазъм, неукротима енергия и подвижност. Само за това лято Михаела бе и в Германия за участия и в Кипър - на международен уъркшоп за „Кавалерия Рустикана“ на П.Маскани . И след това – изгрява като Венера в Стара Загора. Не съзвездието Венера, а богинята, която измисля наказание за жените, подиграващи се на любовта. Никой не бива да се подиграва с любовта! Особено в оперите – там тя е основната движеща сила!
Михаела е родена в артистично семейство в Стара Загора. Никой от родителите не е професионален музикант, но непрофесионални са всички. Баба и пее прекрасно и мечтае да стане певица. Мечтата я сбъдва Михаела. Тя завършва Музикалното училище в Стара Загора в специалност „кларинет“. Още като студентка в Академията е представена на проф.Реса Колева лично от покойния директор на Операта в Стара Загора Божидар Бонев. От 2007 година Михаела има изяви и в чужбина и доста много вече – в страната. В репертоара и  са 6-7 роли от класически опери. Михаела беше Магьосница в „Дидона и Еней“ от Х.Пърсел на камерната сцена във фоайето на Операта на Стара Загора. Сега ще е Венера в новата постановка. Може би ще мине през Кармен – в Стара Загора /във Франция вече е била огнена Кармен с безброй овации/. Младата жена има и своите мечти – да е Жана ДАрк /в „Орлеанската дева“ от П.И.Чайковски / и Далила /в „Самсон и Далила“ на Камий Сен Санс/. Вярваме, че Вселената така ще организира невидимите процеси, че мечтата на Михаела да се сбъдне по-бързо и по най-добрия начин! Стискаме палци за днешния дебют!” – пише в анонса на оперния театър. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар