16.09.2014 г.

Милчо Левиев открива „Пловдивски джаз вечери“

С концерт на легендарния джазмен Милчо Левиев на 9 октомври се открива  десетото юбилейно издание на фестивала „Пловдивски джаз вечери“. Концертът е от 19.00 часа в Дом на културата „Борис Христов“.
За първи път пред пловдивска публика Маестрото ще представи албума си „Song of the Clown“, реализиран през 2010 г. Композициите в него са своеобразен джазов диалог с театралната музика на ранния Панчо Владигеров, писана  през 20-те години на миналия век за постановки на Макс Райнхарт в Берлин и Виена.
На сцената ще видим още няколко изявени джазови музиканти: Александър и Констнантин Владигерови – внуци на Панчо, във вокалните партии - Вики Алмазиду и Петър Салчев, Ицко Финци, Валери Костов, Веселин Веселинов – Еко, и Стоян Янкулов.
„Няма ден, в който по някакъв начин да не споменавам Панчо Владигеров! - споделя Милчо Левиев, който е ученик на великия композитор. - Театралната му музика разкрива един богат и неизследван свят, който звучи джазово и модерно, изненадващо и провокиращо. А като вземем под внимание факта, че тази музика е писана преди век, добиваме представа за гениалния размах, с който Панчо е творил“.
„Song of the Clown“включва в себе си няколко вида изкуства: джазова и симфонична музика, поезия, театър. Само музикант от ранга на Милчо Левиев може да си позволи да претвори и доразвие идеите, заложени в театралната музика на Владигеров, като ги пречупи през философията на джаза. С присъщата си виртуозност при боравенето с целия арсенал от тембри и нюанси на звука Левиев дава воля на богатата си творческа фантазия и вдъхновение, за да постигне онези деликатни състояния, настроения, образи и атмосфера, които напомнят за най-съкровените лирични моменти в музиката на импресионистите.

Концертът се реализира от „Камерна сцена Пловдив“ и Община Пловдив. Билети – на касата пред общината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар