25.09.2014 г.

Втората историческа възстановка на форума бе по-слаба от предходната

Коронясването на кесаря Тервел
Стотици старозагорци посрещнаха хан Тервел на Античния форум в града на 20 септември, когато бе най-наситения със събития ден на Седмия младежки фестивал на Различния поглед”. Те наблюдаваха културно-историческата атракция „Тервел в областта Загора” съвместна продукция на Регионалния исторически музей – Стара Загора, сдружение „Различният поглед”, Прабългарската школа за оцеляване „Багатур” и „Легио Прима Италика” - Свищов. Преди началото  участниците дефилираха по централния булевард в Стара Загора.
Бяха представи бойни сцени, пресъздаващи помощта, която българските войни, водени от Тервел, оказват на отстранения от власт византийски император Юстиниан II Ринотмет (Носоотрязания). С тяхна помощ той успява да си възвърне престола и в знак на благодарност Тервел получава областта Загора, короната на кесар, скъпоценности и много дарове.
След 708 г. средновековният град Берое влиза в пределите на българската държава именно при хан Тервел. Владетелят е първородният син на хан Аспарух, е велика историческа личност, изявява качества на държавник, политик и отличен стратег, останал в историята с факта, че спасява Европа от арабската инвазия. Сценарият за възстановката е разработен от Мариана Минкова - главен уредник в отдел "Нумизматика" в Регионалния музей и доктор по археология.
Чрез нея се популяризира фактът за помощта, която Тервел оказва на Византийската империя като възпрепятства арабските нашественици да навлязат в Европа, за което е канонизиран като светец от Източната и Западната християнска църква - свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа.
Скокове бяха една от най-големите атракции преди възстановката
През целия ден на античната улица бяха представени различни атракции и забавления. Посетителите участваха в екстремни скокове върху въздушна възглавница, стрелба със спортен лък, уъркшопове по кокили, комикси, месене на хляб, жонглиране, интерактивни исторически игри, уличен цирк, историческа възстановка със занаяти, оръжия, древен бит, музика и кухня.
Това не е първата възстановка организирана със съдействието на музея. Първата бе през септември 2011 година, когато бе пресъздадено посещението на император Септимий Север в Августа Траяна. Това е безспорен исторически факт.
Тогава освен приветствената реч имаше и гладиаторски борби, а част от публиката бе дегизирана като граждани на древния град. Ако бъдем честни, трябва да признаем, че втората възстановка бе много по-слаба от първата.
С викове ура българите нападнаха ромеите
Първо, сценаристът Мариана Минкова доста се е пообъркала в детайлите. Да, дружбата между Бага-тур и легиона от Нове (римски град край Свищов) е отколе. В Свищов хората на Райчо Гънчев участват в подобни спектакли, в ролята на тракийци. Но защо войската на Юстиниан ІІ бе представена като легиони, по времето на този император византийската армия има съвсем друга организация. Представлението пък бе много разтегнато във времето, като голяма част бе отделена на строевата подготовка и преглед на ромейските части (показаха престроявания, защита в строй „костенурка” и т.н. В същинската част пък излезе, че Тервел е влязъл в Цариград и лично той е предал действащия император на Юстиниан, който го „убива”, което не отговаря на историческата истина. Да не говорим, че багатурите нападаха с викове ура, а това е боен призив на британската морска пехота от 18 век, който по-късно е приет и в други армии, включително и в нашата. Демонстрациите на бойните умения на българските войни пък бяха в часове, в които бе доста притъмняло и публиката не успя да види добре голяма част от подготвените сцени.
Хан Тервел пленява лично,
според представената версия,
съперника за трона на Юстиниан

Вярно е, че мнозинството от публиката не е забеляза тези пропуски, но е недопустимо в мероприятие със съорганизатор музея да има подобни недомислия…

Димитър СЛАВОВ  

Няма коментари:

Публикуване на коментар