26.09.2014 г.

„Пчеличката Мая” с пълнометражна премиера на 3D

По времето, когато достъпът до американски комикси в България бе силно ограничен, сред супергероите на единствената държавна телевизия с две програми бе пчеличката Мая. Японският анимационен сериал "Приключенията на пчеличката Мая", заснет през 1975-76 г., бе излъчен у нас през 80-те. Впрочем той добива огромна популярност не само тук, показван е с успех почти в целия свят, няколко години по-късно се снимат и втора партида епизоди, копродукция с ФРГ.
По-изненадващо е колко древна е всъщност малката любопитна пчеличка - тя се появява през 1912 г. в книгата на немския писател Валдемар Бонзелс, а първата й адаптация за голям екран в предалечната 1924 г. Тя дори не е анимационен, а... игрален филм, заснет с живи насекоми от фотографа Волфрам Юнгханс.
Днес по кината тръгва новата пълометражна продукция за Мая, първата в 3D. Анимационният филм е - представете си - австралийски (наистина е глобална популярността на медоносното насекомо!). Режисьори на "Пчеличката Мая - филмът" са Алексис Стадерман и Саймън Пикард. Филмът е адресиран към най-малките и дублиран на български.

Няма коментари:

Публикуване на коментар