29.09.2014 г.

15 нови български филма на фестивалът „Златна роза”

След като пропусна едно издание (2013 г.) заради липса на български филми, които да прожектира, фестивалът "Златна роза" се завръща с нов урожай. 32-рото издание ще се състои от 11 до 17 октомври във Варна.
В конкурса за най-добър пълнометражен филм ще се включат 15 нови игрални продукции, създадени след предишното издание на фестивала. 9 от тях са създадени с държавно финансиране (8 са подкрепени от НФЦ, 1 от БНТ), останалите 6 са независими продукции. "Отчуждение" на Милко Лазаров, "Виктория" на Майя Виткова, "Урок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева и "Съдилището" на Стефан Командарев бяха прожектирани с успех на международната фестивална сцена. "Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха", "Живи легенди", "Вила "Роза" и "Още една мечта" вече се срещнаха с публиката у нас, а разпространението на "Българска рапсодия" на Иван Ничев, "Отрова за мишки" на Константин Буров, "Буферна зона" на Георги Дюлгеров и "Потъването на Созопол" на Костадин Бонев тепърва предстои.
19 късометражки се състезават също за "Златна роза". Сред тях са "Чест" на Павел Веснаков (с голямата награда на Фестивала за късометражно кино в Клермон-Феран), "Три дни в Сараево" на Николай Тодоров, "Жената от фара" на Ана Китанова и др.
С 8 класически произведения на българското кино ще бъдат отбелязани юбилеите на сценариста Христо Ганев, актрисите Цветана Манева и Татяна Лолова. В програмата In memoriam пък ще си спомним за големите творчески тандеми Валери Петров и Рангел Вълчанов, Свобода Бъчварова и Иванка Гръбчева, съобщават от НФЦ. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар