11.09.2014 г.

Китайският нобилист Мо Йен става почетен доктор на Софийския университет

Китайският писател и нобелов лауреат за литература за 2012 г. Мо Йен пристига в България в края на септември, съобщи Антония Цанкова, директор на Института "Конфуций" към СУ "Св. Климент Охридски".
Институтът е организатор на посещението със съдействието на китайското посолство у нас.
Мо Йен ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет на тържествена церемония на 27 септември от 11 часа в Аулата на университета. Предложението за удостояването на световноизвестния китайски писател с почетното звание е на Факултета по класически и нови филологии.
По-късно през деня, в 15.30 часа в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет, Мо Йен ще участва в литературен форум, организиран от Института "Конфуций" с участието на фондация "Славяни", Съюза на журналистите в България и Съюза на писателите в България. Нобеловият лауреат ще връчи награди на победителите в литературния конкурс за превод на негови кратки разкази.
Мо Йен, чието истинско име е Гуан Мо-йе, е роден на 17 февруари 1955 г. в района Гаоми, провинция Шандун. По време на Културната революция напуска училище, за да започне работа във фабрика. На 20-годишна възраст влиза в редиците на Китайската народно-освободителната армия. Оттогава датират и първите му литературни опити. През 1981 г. излиза дебютният му сборник разкази.
Литературният му псевдоним Мо Йен означава буквално "не говори" и произтича от предупрежденията на родителите му да мълчи пред хората навън, за да избегне неприятности в годините на политически репресии.
Той е автор на новели, повести, романи и сборници с кратки разкази и есеистика. Сред най-известните му произведения е повестта "Червено сорго" (1986 г.), залегнала в основата на сценария на едноименния филм под режисурата на Джан Имоу, който печели през 1988 г. голямата награда "Златната мечка" на Берлинския филмов фестивал.
Негов е и разказът "Люлката на бялото куче" (1985 г.), който също е филмиран, разказът "Прозрачният морков" (1985 г.) и др.
Високо признание получават романите му "Пищни гърди, тлъсти бедра" (1985 г.), "Наказанието със сандалово дърво" (2001 г.), "Уморен да се раждам и умирам" (2006 г.), и "Жабата" (2009 г.).
Две от неговите най-известни творби - "Уморен да се раждам и умирам" и "Наказанието със сандалово дърво", в момента се превеждат у нас от китайски език, като първата от тях предстои да излезе до края на годината.
До момента Мо Йен е познат на българските читатели с романа си "Промяната", преведен от английски език.
Носител е на много литературни награди, сред които международната награда "Кирияма", наградата за азиатска култура "Фукуока", наградата за китайска литература "Нюман", националната литературна награда на името на Мао Дуън.
Мо Йен е поредният нобелист, който ще бъде удостоен с титлата почетен доктор на СУ "Св. Климент Охридски". Орхан Памук и Марио Варгас Льоса бяха удостоени с почетното звание през 2011 г. и през 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар