24.09.2014 г.

Откриха имунизационен кабинет за профилактика на грипа в старозагорската здравна инспекция

От вчера отваря врати имунизационният кабинет при Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Стара Загора. Кампанията за имунизация с противогрипна ваксина обхваща лица над 18 години. През този сезон кабинетът ще разполага с противогрипни ваксини Инфлувак, която струва 8,30 лв., и Ваксигрип с цена 9,85 лева.
При извършване на имунизация от специалист в кабинета се заплаща цената на ваксината плюс 2 лева за манипулацията в касата на РЗИ. И в двете ваксини е включен препоръчителният от Световната здравна организация състав на противогрипните ваксини за северното полукълбо за сезон 2014/2015 г.:
A/California/7/2009 (H1N1)
A/Texas/50/2012 (H3N2)
B/Massachusetts/2/2012
Имунизационният кабинет в РЗИ се намира на първия етаж - стая № 102 и ще бъде отворен всеки работен ден със следното работно време:
преди обяд 8:30 до 12:00 часа
след обяд от 15:30 до 16:30 часа
РЗИ препоръчва ваксинацията да се направи сега, тъй като все още заболяемостта от остри респираторни заболявания в Старозагорска област е с ниски нива, а защитният ефект на ваксината се проявява 2 - 3 седмици след имунизацията.
Ваксината срещу грип е от голямо значение в борбата срещу това заболяване, защото тя не само че намалява риска от нарушаване на професионалния и личния живот на човека, но намалява и риска за заразяване на неговото семейство, приятелите и колегите му. За постигане на оптимална защита срещу грипа е необходима ежегодна имунизация.
Ваксинацията е важна за :
Всеки, който иска да се предпази от грип и неговите усложнения
Всички лица навършили 65 години
Всички лица с хронични заболявания
Лица от организирани колективи
Лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, работещи в училищата, медицински персонал и др.).
Допълнителна информация на тел. 042 60 24 68.

Няма коментари:

Публикуване на коментар