8.11.2013 г.

Ситуацията в „Ремотекс” – цайтнот или цугцванг

Обещанията за нови работни места изглеждат все по непостижими на фона на случващото се в някогашната гордост на соцпромишлеността – радневското предприятие „Ремотекс” (бившата Централна ремонтна база). В добрите времена в него работиха над 1000 жители на Раднево, Стара Загора и Нова Загора. Сега там работят малко над 600 души, които вече 8 месеца чакат заработените от тях заплати. Те трупат борчове, банките не им дават кредит, ръководството ги залъгва с обещания, че ще им плати.
В понеделник (11 ноември) изтича установеният по Кодекса на труда срок за платен престой за работещите в радневското предприятие „Ремотекс”. Според чл. 328, ал.1 т. 4. От КТ това не може да продължи повече от 15 дни, след което ръководството на дружеството, прибягнало към тази мярка пристъпва към съкращения – масови или частични. Ако броя на съкратените е повече от 30, предварително трябва да се уведоми Бюрото по труда, като на освободените се дава едномесечно предизвестие.
Никой от синдикалните лидери в „Ремотекс” няма информация, какво ще стане след понеделник. Няма комуникация с ръководството на дружеството. От над 600-те работници и служители там, около 200 човека са членове на КНСБ и КТ „Подкрепа”. Миналата седмица работниците бяха пуснати в платен престой, което означава, че те ще получат възнаграждения и осигуровки за този период. Тази ситуация бе удължена през тази седмица. „Никой от ръководството не си вдига телефона, така че нямам информация”, лаконичен бе председателят на КНСБ в предприятието Живко Господинов. За продължаване на престоя работниците били уведомени от началниците на цеховете. Още десетки молби за напускане по чл. 372, ал.1 т. 2 от КТ – освобождаване без предизвестие поради неизплатени трудови възнаграждения са подали работници и служители от предприятието, като същевременно завеждат и съдебни искове към „Ремотекс” за дължимите им заплати в последните месеци.
Няма да търсим причините за сегашната ситуация, но и мълчанието на ръководството е озадачаващо, на фона на натрупаните борчове и безпаричието на ремонтчиците, които преживяват през тази година. В новата история на Раднево не е имало друг подобен случай, откакто фалира „Товарни превози” през 2001 година. Ако използваме шахматен език положението в „Ремотекс” е цайтнот или цугцванг – едното означава, че времето за игра е изтекло, а второто – че няма полезен ход. И в двата случай изходът е лош! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар