5.11.2013 г.

Премиери и нови изпълнители в старозагорската опера през ноември

Нови премиери и изпълнители ще видят старозагорските меломани на оперната сцена през ноември.
Премиери – „Дидона и Еней“ от Хенри Пърсел /6,7 и 27 ноември/
„Петя и вълкът“ С. Профкофиев и „Малкият коминочистач“ от Б.Бритън /музикално-образователен спектакъл за деца/ - 22 и 25 ноември
танцов спектакъл „Споделено пространство“ – 28 ноември
В „Дидона и Еней”
В ролята на Магьосницата – за първи път ще имате удоволствието да видите Михаела Берова /мецо-сопран/ - родена в Стара Загора, студент в Националната Музикална академия „Панчо Владигеров”, с участие в много концерти в страната самостоятелно и с терцет „Опал”.

В концерта-спектакъл „Фантомите на мюзикъла” на 8 ноември
Специално участие на Нора Караиванова
Нора беше финалист във второто издание на Мюзик Айдъл. През тази година дебютира в мюзикълите „Чикаго” и „Зоро” на Музикалния театър в столицата. Родена е в гр.Горна Оряховица, започва да се занимава с музика от много малка. Печелила е приза на конкурса "Хит минус едно" и втора награда за изпълнители на конкурса "Бургас и морето" с песента "I'm looking". В момента е студентка в Национална музикална академия , специалност " Поп и джаз пеене".
В този спектакъл на 8 ноември ще участват още Ивайло Джуров и Христо Сарафов от Национален музикален театър

Диригент на „Макбет” – 15 ноември – Стефан Линев-гост
Стефан Линев, диригент. Роден в София на 11.11.1961 г.. Завършва Музикална академия ­- София, Оркестрово и хорово дирижиране при Влади Симеонов и Васил Арнаудов, 1987. Диригент на Симфоничен оркестър - Сливен, 1988; Фулбрайтов стипендиант на Йелския университет в Кънектикът, 1991-1992; главен диригент на Русенската опера от 1993. Диригент на много концерти и международни фестивали, записи със симфонични оркестри. Репертоар: над 20 опери и оперети от Верди, Пучини, Доницети и др.; всички симфонии на Бетовен и Брамс; симфонии 34-41 на Моцарт и др. Диригент на постановките на Русенската опера: "Дон Жуан", "Набуко", "Риголето" и други; диригент-постановчик на "Прилепът" във Варненската опера.На 23 май миналата година Стефан Линев, заедно с диригентите Михаил Ангелов, Христо Игнатов,Рикардо Авербах и Любомир Денев – младши и близо сто музиканти откри 43-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици" в зала "България"  с концертът посветен на 60-годишнината от създаването на Младежката филхармония  "Пионер" и на 100-годишнината на нейния основател - диригента Влади Симеонов, и съвпада с рождената му дата.

 „Дон Карлос” на 20 ноември –
Даниел Дамянов-гост в ролята на Дон Карлос
Даниел Дамянов е оперен певец, тенор Завършва ортодоксална теология във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Вече утвърден солист на Софийската опера. Започва кариерата си от сцената на Русенската опера – в ролята на Манрико. От 2007 до 2010 г. работи последователно в оперните театри в Русе, Варна, Стара Загора и Бургас. През 2010 г. е включен в състава на Софийска опера и балет. Репертоарът му включва роли от Верди, Пучини, Бизе и други европейски класици. Певецът влезе в ролята на Зигфрид от "Пръстенът на нибелунга"  на Софийска опера и се готви за участие в ролята на Радамес най-новата постановка на Националната опера „Аида” .
В ролята на Елизабет - Йоана Железчева  - сопрано, солист на Бургаската опера. Според взискателната музикална критика великолепното сопрано се налага през последните години като певица от световен ранг.

В ролята на Монаха - Димитър Райков – бас – студент в Националната академия за музикално „Панчо Владигеров”.  Роден през 1989г. в град Варна. През 1997 г. постъпва във „Варненско детско-юношеска опера“ към „Общински детски комплекс“ - Варна, а от 2005 г. започва подготовката си при сопраното Костадинка Николова , до кандидатстването му в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София. Димитър Райков е студент в НМА в класа на проф. Нико Исаков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар