22.11.2013 г.

„Монти Пайтън” излизат отново заедно на сцената

Комедийните класици от "Монти Пайтън" отново са заедно след дългогодишна раздяла. "Събираме се и се подготвяме за шоу. Да, истина е", заяви Тери Джоунс пред Би Би Си и добави иронично: "Надяваме се да спечелим много пари и да изплатим ипотеките." Снощи Джон Клийз, Ерик Айдъл, Тери Гилиъм, Майкъл Пейлин и Джоунс дадоха пресконференция в Лондон, на която трябваше да споделят повече подробности за бъдещето на "Летящия цирк". Интересът към новината за събирането им е толкова голям, че тя беше предавана на живо по Sky News.
Комедийната трупа бе активна в театъра, телевизията и в киното през периода 1969-1983 г. Последният им филм е "Смисълът на живота според Монти Пайтън" (1983). За последен път петимата живи членове на "Летящия цирк" се събраха за еднократно шоу на комедийния фестивал в Аспен преди 15 години. Всички от "Монти Пайтън" са над 70-годишни днес.
В компанията липсва само Греъм Чапман, основно лице във филмите "Светият Граал" и забранявания в някои страни "Животът на Брайън". Той почина през 1989-а от рак. Неотдавна някои от актьорите участваха с гласовете си в анимационен филм за живота му - "Автобиографията на лъжеца: фалшивата история на Греъм Чапман от "Монти Пайтън".
"Монти Пайтън" са считани за родоначалници на нов стил в скеча и забавните програми, а популярността им далеч надхвърля границите на Великобритания. Дори сфери извън популярната култура заимстват от творчеството им. Терминът "спам" например идва от техен скеч, а на трупата са наречени змия, открита в Австралия през 80-те, и език за програмиране. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар