26.11.2013 г.

Определиха и последните номинирани за наградата „Хеликон”

Ясни са и последните трима претенденти за литературната награда "Хеликон 2013". Това са Иван Голев с новия си роман "Без милост" ("Труд"), историческият "Бежанци" на Весела Ляхова ("Жанет 45") и "Записки на свинята" на Ина Вълчанова ("Ерго"). С това списъкът с номинираните автори достигна 11, а не както традиционно 12, тъй като Людмил Тодоров е номиниран с две томчета - "Разкази" и "Шлеп в пустинята" ("Жанет 45").
Иван Голев и Весела Ляхова са добре познати на родните читатели, а Ина Вълчанова дебютира през 2007 г. с романа "Потъването на Созопол". По едноименния сценарий, спечелил субсидия на НФЦ, Костадин Бонев започна снимки тази есен. Пред камерите ще се изявят Деян Донков, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Леонид Йовчев.
Журито на "Хеликон" е с председател Калин Донков и членове Кристин Димитрова, Бойко Ламбовски, Андрей Захариев и Юри Лазаров. В предишните сесии те номинираха Чавдар Ценов за "Кучета под индиго" ("Рива"), Красимир Дамянов за "Студентът по хармония (балада за Виктор Пасков)" ("Сиела"), Алек Попов със "Сестри Палавееви/В бурята на историята" ("Сиела"), Петър Волгин с "Радикална еврейска енциклопедия" ("Изток-Запад"), Васил Георгиев с "Апарат", Симо Андонов с "Анапеста" и Деян Енев с разказите "Внукът на Хемингуей".

Няма коментари:

Публикуване на коментар