19.11.2013 г.

Балкански истории с „ТИР” взе голямата награда на римския кинофест

Голямата награда на Осмия кинофестивал, провеждащ се в италианската столица Рим, статуетката "Златният Марк Аврелий", получи италианско-хърватския филм "ТИР". Продукцията е режисирана от Алберто Фазуло, съобщават агенциите.
Това е едва вторият филм в биографията на режисьора и разказва за нелеката съдба и самотата на обикновен хърватски тираджия, който върти волана по пътищата на Европа. Перипетиите, с които се сблъсква, са огледало на раздирания от противоречия съвременен наш свят.
Наградата за най-добра женска роля отиде при американската актриса Скарлет Йохансон заради участието й във филма "Тя". При това холивудската кинодива нито веднъж не се появява на екрана, във филма зрителите могат да видят компютърна система, която "разговаря" с гласа на Йохансон. Въпреки това хубавицата пак грабна журито. Също американски представител отнесе наградата за най-добра мъжка роля - Матю Макконъхи. Той бе отслабнал с 20 килограма зарази ролята на болен от СПИН тексасец, който уредил доставки от Мексико в САЩ на лекарство, което не е признато от медиците. Тази реална история от 80-те години на миналия век е разказана във филма "Далаският клуб на купувачите" на канадския режисьор Жан-Марк Вал. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар