1.11.2013 г.

Старозагорските старейшини вдигнаха данъци и такси

По-високи местни налози ще плащат старозагорци през идната година, решиха на заседанието си в четвъртък общинските съветници. Въпреки съпротивата на опозицията, мнозинството в местния парламент увеличи таксата за смет от 1,2 на 1,5 промила за граждани и от 3 на 3,5 на хиляда за фирми върху данъчната оцена на имотите.
Градските старейшини приеха на първо четене и уеднаквяването на данък сгради за физическите лица и за фирмите – 1,45 промила, което ще означава още 16 на сто повече от джоба на данъкоплатеца догодиниа. Скача и данъка за възмездно придобиване, по-известен като данък наследство – от 1,6 на 2,5 на хиляда.
По-големите разходи по сметосъбирането, сметоизвозването и поддържането на чистотата, както и значително увеличената вноска-санкция към екоминистерството заради липса на регионално депо за битови отпадъци бяха основните мотиви в предложението на старозагорския градоначалник Живко Тодоров за увеличаване на такса-смет. Съфинансирането на многото европроекти пък бе основния аргумент за движението на другите налози нагоре. Само за трите най-големи проекта - водния цикъл, модернизирането на градския транспорт и изграждането на регионалното депо за твърди битови отпадъци, общината трябвало да приготви около 4 млн. лв като съучастие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар