8.11.2013 г.

Бразилско кино показват в „Одеон”

Най-добрите бразилски филми от последните години - със зрителски успех и награди от фестивали, показва безплатно обновеното филмотечно кино "Одеон". Седмицата на бразилското кино от 8 до 13 ноември е организирана от посолството на Бразилия в София и Българската национална филмотека. Програмата бе представена днес пред репортери от посланик Уошингтон Луис Перейра де Соуза и киноведа Боряна Матеева.
Истинско приключение нарече дипломатът филма за откриването на седмицата - "Шингу", с награда от Берлинале - разказ за първия контакт с бразилските индианци от региона на реката Шингу в Амазонската гора. Режисиран от Као Хамбургер, едно от най-обещаващите имена на новото поколение, филмът се радва на голямо критическо одобрение. Негов продуцент е Фернандо Мейрелес, добил световна слава с "Градът на Бога", пише БТА.
Различни страни от живота на племето Шингу - всекидневие, празници, ритуали, обичаи - разкрива и фотоизложбата на Роза Берарду, живяла дълго време с тези хора.
"Звуците на квартала", с награди от няколко международни фестивала, е номинацията на Бразилия за чуждоезичен "Оскар" през 2014 г. "The New York Times" го определя като един от 10-те най-значими филма за 2012 г., а бразилската критиката го обявява за една от най-добрите съвременни продукции.
"Приятели" - с награди за най-добър филм от фестивалите в Грамадо и Триест - е нискобюджетна, трогателна и много деликатна комедия за трима младежи със синдрома на Даун, вдъхновена от филма "Телма и Луиз".
"Човекът, който предизвика Дявола" е типична бразилска комедия - историята на мъж, унижаван от семейството си, който решава да промени живота си."Господари на вятъра", отличен на фестивали в Торонто и Рио де Жанейро, е документален разказ за първия бразилски платноход, участвал в околосветската регата America`s Cup. Филмът е представен това лято във Варна в Деня на морето и Българските военноморски сили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар