6.11.2013 г.

При операция „Зима” ще проверяват и чистачките на автомобилите

КАТ започна превантивна кампания "Зима", с която ще следи дали автомобилите имат изправни светлини, чистачки и течност за тях, антифриз, както и дали грайферите на гумите са поне 1.6 мм. Проверките на колите ще стават по познатия широкообхватен контрол, при който за кратко време могат да бъдат проверени голям брой шофьори, съобщи вчера комисар Антон Антонов от "Пътна полиция". Униформените ще следят и за светлоотразители при велосипедистите и каруците.
За да е напълно готов автомобилът за зимата, експертите припомнят, че трябва да се сложат зимни гуми, макар по закон да не е задължително. Това е пропуск в законодателството ни, който трябва да се реши, смята Георги Янакиев, председател на СБА. Водачите трябва да проверят и отоплението на стъклата, на купето на колата и акумулатора. Друг сериозен фактор за безопасността са чистачките. "Ако са на 5 години и гумата по перата е изгоряла, те няма да работят ефективно", предупреди още Янакиев. 
Готовност трябва да имат и общините, които трябва да се погрижат за добри условия на пътя - маркировка, знаци, осветление, добра видимост и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар