14.11.2013 г.

През декември отчитат колко е събраната лепта за литературния музей в Стара Загора

Градът на поетите и липите заслужава нов просторен музей на литературата, в който да бъде показан богатият архив на някогашния дом „Литературна Стара Загора". Около тази идея се обединиха общинари, музейни работници, литератори, архитекти, журналисти, които участваха в кръгла маса в сряда. Дискусията бе инициирана от авторите на проекта „Общество на граждани и поети", които са си поставили амбициозната задача да катализират гражданската енергия за възстановяване на литературния музей като подскажат най-доброто решение.
След реституцията на някогашната Ханчева къща, вече 22 години литературният архив на колоси на българската литература като Кирил Христов, Николай Лилиев, Димитър Подвързачов, Вселин Ханчев, Георги Райчев, Иван Хаджихристов, Иван Мирчев шества по тавани и мазета. И благодарение на ентусиасти като дългогодишния уредник Иван Матев все още архивът е запазен.
В дискусията участваха авторитети в музейното дело и литературата като проф. Алберт Бенбасат, шефката на Националния литературен музей Катя Зографова, Мариета Цветкова от НБУ, поетът Бойко Ламбовски, мистър „Панорама" Бойко Василев. Те приеха скептично идеята на общината музеят да бъде сврян временно в бившия кино-фотоклуб, които се състои от една единствена зала. Като най-рационално се оформи предложението бъдещият литературен музей да се настани в двата приземни етажа на бившия партиен дом, където сега са регионалната библиотека, регионалния офис на НОИ и Старозагорският админстративен съд.
Зам.-кметът на Стара Загора Ваня Сотирова обезкуражи ентусиастите като съобщи, че само ремонтът на тези помещения щял да струва 3 млн. лв. „По-добре потърпете, както бе с историческия музей, сега той разполага с великолепна сграда, за да имате след време музей на литературата, какъвто заслужава Стара Загора", посъветва проф. Бенбасат.
Авторите на проекта припомниха, че продължава набирането на средства за бъдещата литературна експозиция чрез SMS-и с кратък текст DMS POET. Първите постъпили средства щели да бъдат отчетени в началото на декември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар