19.11.2013 г.

Мики Маус стана на 85 години

Легендарният анимационен герой от филмите Уолт Дисни - Мики Маус, стана на 85 години. Дисни създава любимия на деца и възрастни мишок с идеята за антропоморфно същество, надарено с дяволития и наивен чар на Чарли Чаплин.
Усмихнатата мишка с жълта папийонка се появява за първи път на екран заедно със своята приятелка Мини Маус в нямото филмче "Plane Crazy" през май 1928 г. Уолт Дисни и Ъб Айуъркс режисират серията, а Айуъркс е главен аниматор. Двамата споделят, че филмчето е създадено за 6 седмици. Тогава Мики Маус не успява да впечатли критиците и филмът не получава дистрибуция.
Въпреки това Дисни не се отказва от лансирането на своя опашат герой. На 18 ноември 1928 г. мишлето е в главната роля в "Параходът "Уили". Това е и първият звуков рисуван филм. Той жъне успех и така започва победоносното шествие на Мики по екраните. В класация от 1994 г. "Параходът "Уили" е поставен на 13-о място сред 50-те най-велики анимации на столетието. От обикновен рисуван герой през 20-те години на миналия век Мики Маус се превръща в един от най-големите символи на Холивуд и студиото "Дисни". Днес Мики има своя линия детски играчки, участва във филми, тв серии, сценични шоута и занимателни игри за деца. Известната мишка е единственият анимационен герой, който има своя звезда в Алеята на славата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар