29.11.2013 г.

Стара Загора отново ще събира отпадъците разделно

От понеделник, 2 декември, от централната градска част започва разполагането на 600 контейнера за разделно събиране на отпадъците в Стара Загора. Общо 900 контейнера (600 жълти и 300 зелени) ще разположи на два етапа фирма „Екоколект“ АД.
Първият етап ще обхване целия град и ще завърши до 31 декември. В началото на следващата година, с 200 жълти контейнера и 100 зелени, до 28 февруари ще бъдат оборудвани и пет села в общината - Хрищени, Богомилово, Дълбоки, Хан Аспарухово и Старозагорски бани. За търговските обекти може да се предоставят само жълти, а за заведенията - само зелени.
Във всяка точка ще бъдат поставени по 1 жълт контейнер (за  хартиени, картонени, пластмасови и метални опаковки) и един зелен контейнер (за стъкло). Тази система осигурява ефективно разделяне на отпадъците още от първоизточника - домакинство, офис или магазин.
За свой партньор в изграждането на двуконтейнерна система за събиране на опаковки Община Стара Загора избра “Екоколект”АД – третата по големина лицензирана организация за оползотворяване и рециклиране на масово разпространени отпадъци от опаковки в България.
Тя е регистрирана по търговския закон като акционерно дружество без право да разпределя печалба. Набраните приходи от вноски за оползотворяване се инвестират в изграждане на системи за разделно събиране в общините, сортиращи инсталации, техника за събиране и транспортиране на отпадъци от опаковки, а събраните отпадъци се предават за рециклиране и оползотворяване.
Фирмата има сключени договори с български и чуждестранни заводи за рециклиране на суровини по региони, което позволява ефективно да се преработват отпадъците и да се осъществява контрол върху пътя на рециклиране.
“Екоколект” разработва различни, достъпни за гражданите, образователни кампании на тема ползите от разделното събиране и рециклиране. През първата година на съвместна работа усилията в тази насока ще бъдат стратегически насочени към децата в детските градини и учениците от началните класове.
От Община Стара Загора насърчават гражданите да използват новоизградената система за двуконтейнерно сортиране със съзнанието, че правят нещо наистина полезно за околната среда и бъдещите поколения.
Адресите, на които ще бъдат разположени контейнерите са определени и ще бъдат качени на сайта на общината в началото на 2014 г.
Фирма „Сити Бетон“ ще извърши разполагането на контейнерите и ще се грижи за зелените контейнери през 2014 г .

Няма коментари:

Публикуване на коментар