16.05.2013 г.

Представят романа на Стефан Бакърджиев „Ex Oriente Lux”

На 17 май 2013г. от 18.00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжевски“, Община Стара Загора и Музей „Литературна Стара Загора“ представят романа на Стефан Бакърджиев „Ex Oriente Lux” /Фердинанд и мечтата за Константинопол/. Писателят-белетрист Стефан Бакърджиев е бил главен редактор на Списание „Кула“ и председател на Литературно сдружение „Кула“  Казанлък, носител на голямата награда на Национална фондация „Развитие XXI век“.Премиерата на романа ще включи слово на Иван Матев – директор на Музей „Литературна Стара Загора“, както и културно исторически оценки на Чавдар Ангелов – представител на Регионален исторически музей „Искра“ Казанлък.
ФЕРДИНАНД  И МЕЧТАТА ЗА КОНСТАНТИНОПОЛ
Призово премираният от национално литературно жури /председателствувано от проф. Ивайло Знеполски/ трети белетристичен роман на писателя Стефан Бакърджиев – „Ex Oriente lux” /От Изток идва светлината/, за българския Цар Фердинанд I и мечтата му за Константинопол, е действителният носител на голямата награда на Фондация „Развитие XXI век”. Мащабното по документален субстрат и обем, и удивително с художествено-психологическото си естество произведение, представящо в драматично-калейдоскопичен план неустоимия монарх Фердинанд и неговото фатално време, се откроява в литературната ни панорама като класическа, но и необикновена за съвременните естетически вкусове, интелектуално пределно наситена и модерна в осмислянето си историческа хроника. При това, литературоведчески уникално обусловена и завършена хроника – идейно, съдържателно, а и фактологически реално свързана с град Стара Загора  - място съдбовно и национално сюблимно за обявяването и хода на Балканската Освободителна война 1912 – 1913 година! Още повече, че точно преди 100 години – на 17 май 1913 г., с Лондонския мирен договор приключва окончателно това епохално за новата история на Европа събитие...
Конкретно за писателя-екзистенциалист Стефан Бакърджиев бихме припомнили , че той е старозагорски възпитаник! Роден е през 1955 година в Пазарджишкия край, завършил е в Стара Загора  Гимназия с преподаване на френски език „Ромен Ролан“ и българска филология във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Предишни изададени от него романи са „Миг преди празника“ /1995/ и „Шепа прах от урните“ /2006/, рецензирани съответно /и/ от Иван Матев: „Клопката на дебнещото време“ /сп. „Участие“, г. VII, бр.4, 1997, Стара Загора/; “Дух свободен - оковано тяло. Екзистенциална хроника на духа“ /сп. „Кула“, г. XXI , бр. 4, 2008, Казанлък/.Стефан Бакърджиев е председател на казанлъшкото Литературно сдружение „Кула“ и повече от две десетилетия  - главен редактор на Списания за култура „Кула“, в чиито тиражи, след възстановяването на изданието през 1989 година, са намерили духовна изява десетки старозагорски и национални творци – писатели /поети и белетристи/, литературни критици, културолози, драматурзи, богослови, историци. Така че близо четвърт век, макар и анонимно за широката публика, името и интелектът на писателя Стефан Бакърджиев са органически вградени /и/ в старозагорския литературен и духовен живот.
А що се отнася до свръхконцентрирания философки модел и екзистенцията на Духа в удивителната летопис или по-скоро житиепис на Стефан Бакърджиев за Фердинанд  I, то най-добре би било да се позовем на съкровените, вътрешно промислени оценки на самия автор, които столичния вестник „Монитор“ е съхранил в знаменателно интервю още в работната творческа фаза на белетристичното изследване през 2009 година /г.XI, бр.3474, 9 март, София/:
„Заниманията ми с „Еx Оriente lux” ме наведоха на тъжни размисли за нас, българите. Ние знаем как да бъдем народ, но ни е трудно да се идентифицираме като граждани. Фердинанд измества целта на Балканската война още през 1912 година към Цариград, вместо към Македония, но разумът спи, а всички пеят: „Цариград е наш!“. Изключения са примерите, когато някой е попречил на управляващите да изпълнят очевидно пагубни за страната ни намерения. Удивително е постоянството, с което се приемат като естествен придатък към властта лъжата и далаверата. Злото е естествено, на доброто в България се гледа като на паднало от небето <…> Разминаванията между очаквано и реално стават гротескни и добрият вкус би бил достатъчен, за да се слезе от сцената. Надявам се, все пак, романът ми да звучи по-оптимистично…“
От своя страна ние – ценителите, пък спонтанно ще добавим: Ето, дойде време с жеста на нашето творческо домакинство – представяйки романа „Ex Oriente lux“ в Стара Загора, морално да се приобщим към доверието, но и страданието на писателя Стефан Бакърджиев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар