30.05.2013 г.

Съветници искат прекратяване на контракта с „Нелсен чистота”

От 7 юни т.г. Общински съвет Стара Загора прекратява договора за поддържане на чистотата, сключен с концесионера „Нелсен чистота" на 26.06. 1998 г. Това решиха на извънредно заседание днес общинските съветници в областния град с 40 гласа „за“ и един въздържал се.
Предложението за единствената точка в дневния ред, за обсъждане на изпълнението на анекса с „Нелсен чистота", беше внесено от общинския съветник Тихомир Томов от ПП „Нова сила“.
Съветниците гласуваха още да бъде възложено на кмета на Стара Загора да организира провеждането на открита процедура за определяне на изпълнител на дейностите по чистотата на територията на общината, както и да договори временното възлагане на извършването на дейностите до избирането на нов концесионер. Комисия от ръководителите на групи в Общинския съвет ще избере чрез процедура на договаряне без обявление фирмата, която ще почиства временно, както и постоянния изпълнител на почистването, чрез процедура за обществена поръчка.
Договорът между Община Стара Загора и концесионера „Нелсен чистота" беше удължен от Общински съвет Стара Загора с още четири години на 11 октомври 2012 г. Общинските съветници решиха неговото продължение от 26.06.2012 година, като концесионера се задължи да поеме ред допълнителни ангажименти. Те включват закупуването на 7 специализирани автомобила за сметосъбиране със сертификат за екологичност, осигуряване на 4 специализирани автомобила за зимно поддържане в срок от два месеца от сключването на анекса, 4 водоноски до 31 май 2013 година и монтиране до 6 месеца на GPS на всички автомобили. За срока на допълнителното споразумение, разпределено по години, концесионерът трябваше да осигури 400 нови съдове за смет 1100 литра тип „бобър" и да подмени амортизираните кофи и кошчета. Към анекса следваше да се приложи инвестиционен план, а сметоизвозването да се извършва до площадка Мандра баир или до депото, което ще се изгради в Ракитница.
Според вносителя Тихомир Томов, от „Нелсен чистота“ се опитват да подведат документално общинската администрация. Представените евросертификати на автомобилите за снегопочистване на 18 януари т.г., не са автентични, твърди в мотивите си Томов. Освен това датата, която носят сертификатите, е датата на която общинският съветник е внесъл питане за това в ОбС. Кметът Живко Тодоров съобщи за сигнали на граждани през последните месеци, относно качеството на почистване на града. Проверка на общински инспекторат за изпълнение на задълженията по анекса е констатирала наличие на документи, според които 4 камиона са преоборудвани и сертифицирани в Бари, Италия, по Eвро-4, но системата за глобално позициониране показвала, че по това време колите са били в Стара Загора, съобщи ресорният зам. -кмет Йордан Николов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар