20.05.2013 г.

От утре започват матурите

Общо 125 000 ученици от VII и XII клас ще се явят на националните изпити по български език и литература утре. Пръв започва изпитът за зрелостниците - в 8 ч. Матурата е под формата на тест от 40 въпроса с максимален брой точки 70. В него ще има въпроси с един верен от четири възможни отговора, както и задачи, за които се изисква ученикът сам да впише свободен отговор. Последната, 41-ва, задача е за създаване на аргументативен текст в обем до 4 страници по творба или откъс от нея. За него максимално възможният брой точки е 30. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа.
Изпитът за седмокласниците започва два часа по-късно - в 10 ч. Първата част от изпита е задължителна за всички ученици и представлява тест от 25 въпроса - със затворен или със свободен отговор. Времето за работа е един астрономически час, а максималният брой точки е 65. Вторият модул е само за кандидат-гимназистите. В рамките на час и половина учениците ще пишат преразказ върху непознат текст от името на герой. Максималният брой точки е 35. Преди да започнат да пишат, учениците ще изслушват един път текста за преразказ от диск или прочетен от консултант по български език и литература. Учениците ще получат текста и ще имат 15 минути, за да го прочетат самостоятелно. След това го връщат на квесторите. По време на изслушването и на самостоятелното четене на текста за преразказ седмокласниците нямат право да си водят бележки.
Учениците трябва да се явят най-късно 15 минути преди началото на съответния изпит, да носят служебните бележки за допускане до изпита и документ за самоличност. Мобилните телефони трябва да са изключени и да бъдат предадени на квесторите за съхранение. В началото ще изслушат подробен инструктаж от квесторите.
По подобен начин ще протекат и изпитите на 23 май, когато е матурата по предмет по избор и тестът по математика за VII клас. По-малките ученици отново ще решават два модула - първият за външното оценяване, вторият за желаещите да кандидатстват в гимназиите. Работата по задължителния модул е 60 минути и включва 20 задачи - 16 с един верен от четири възможни отговора и 4 задачи с кратък свободен отговор. Максималният брой точки е 65. Втората част от теста е от 2 задачи с кратък отговор, за които не се изисква да пишат цялото решение и 2 аналитични задачи с разширен отговор, за които трябва да напишат решението и да го аргументират. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар