22.05.2013 г.

Книга за неолитните жилища представят в хотел Верея

Днес, на 22 май от 17,30 ч. в зала 1 на хотел Верея ще бъде представена книгата „Двуетажна раннонеолитна постройка в селищната могила Окръжна болница в Стара Загора“ на археолога от Регионалния исторически музей в Стара Загора гл. ас. Петър Калчев.
В нея е представена новата интерпретация на разкритите през 1968 година останки от неолитна сграда. При новия прочит на разкритите археологически структури се установява, че постройката е била двуетажна, с височина 7 м. На първия етаж са били разположени две жилищни помещения, а на втория – едно. В книгата е публикувана графична възстановка на сградата.
Според проф. д-р Васил Николов до голяма степен това ще преобърне представата за ранния неолит, начина на живот на хората през тази епоха.
Община Стара Загора подкрепя и финансира новите научни проучвания в най-старите открити досега в Европа неолитни жилища, както и издаването на книгата, която е на български и английски език. Илюстрациите в нея са на старозагорския фотограф Цветан Четъшки.
От откриването им през 1968 г. досега не е правена подробна научна публикация на неолитните жилища. Първите конкретни стъпки вече се случиха и е факт, че тази находка прави Стара Загора уникална в световен мащаб. От тук нататък ще се разгърне идеята на настоящото общинско ръководство за мощна рекламна стратегия и популяризирането в Европа и света на този културно-исторически обект.
Финансирането и реализацията на проучванията, както и бъдещата научна публикация ще отворят пътя за кандидатстване на неолитните жилища за обект на ЮНЕСКО. Освен това през ноември предстои те да бъдат представени в Европейския парламент в Брюксел.
На 20 юни, след среща с посланика на Кралство Норвегия у нас Н. Пр. г-жа Тове Скарстейн, ръководството на Община Стара Загора заяви своята готовност да кандидатства с проект за неолитните жилища по Норвежката програма за сътрудничество. Той ще бъде с образователна насоченост и цели развитието на туризма в региона. Част от него ще бъде и дигитализацията им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар