14.05.2013 г.

Бетонират „Яйлата” в предизборната суматоха

Суматохата около изборите се оказа удобен момент за подновяването на скандален строеж в красивия археологически резерват "Яйлата" в Каварна. За градежа сигнализираха природозащитници от групата "Свободен Камен бряг". На терен от 1.5 дка, в непосредствена близост до самия бряг, върви ново строителство. "В момента там се излива бетонна плоча за третия етаж на рибарската хижа. Това е паническо строителство", заяви пред "Сега" Владо Руменов, съучредител на групата.
Късно вчера от от РИОСВ-Варна обявиха, че имотът не попада в защитената зона. Но имало разминаване в обхвата на разрешението за строеж. Документите са изпратени до районното поделение на строителния контрол за решение по компетентност.
Според един от собствениците на имота Иван Павлов в строежа нямало нищо нередно. "Проверката на РИОСВ-Варна показа това, което се знаеше - че обектът не е в резервата. Не се строи незаконно, защото е частен имот и има разрешително, издадено през ноември 2011 г. от главния архитект на Каварна. Аз строя върху моя земя и възстановявам рибарска хижа", обясни той пред "Сега". Заедно с брат си Илко Иван Павлов е купил терена през 1996 г. за 54 000 лв. Рибарската хижа е закупена от бивше ТКЗС. Тя е била вписана в земеделската кооперация само на книга, тъй като е била разрушена преди доста години. Още през 2007 г. строителството там е спряно заради липса на строителни книжа след сигнали на природозащитниците и последвала проверка от контролните органи.
Няколко години по-късно обаче се оказва, че границите на резервата вече не са същите и въпросният имот не попада в тях. В писмо от 2011 г. ветеранът на екологичното ведомство зам.-министър Евдокия Манева пише до община Каварна и РИОСВ-Варна, че строежът е извън границите на защитената зона "Яйлата". Така е отменена заповедта за спиране на строителството, издадена от кмета Цонко Цонев. "Строежът беше спрян през 2007 г., а вечерта преди изборите вече разполага с пълни документи", коментира пред "Сега" Петко Ковачев от Института за зелена политика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар