15.05.2013 г.

Шест партии вземат пари от бюджета и Светльо Витков сяда на софрата

Общо шест партии, които остават извън парламента, си осигуриха правото на държавна субсидия, след като събраха повече от 1% на предсрочните парламентарни избори на 12 май.
Резултатите на ЦИК при обработени 99.563% протоколи на СИК в РИК показват, че партиите и коалициите, спечелили над 1% от гласовете на избирателите, са общо 9 - Национален фронт за спасение на България (3.75%), Движение “България на гражданите"  (3.26%), Коалиция ДСБ-БДФ (2,92%), ВМРО-БНД (1.90%); Лидер (1.76%); РЗС (1.70%), Коалиция "Център - Свобода и достойнство" (1.50%), СДС (1.39%) и партията "Глас народен" на ексвокала на „Хиподил“ Светльо Витков (1.35%).
Три от тях обаче (СДС, Център – Свобода и Достойнство и ДСБ-БДФ) няма да получат държавна субсидия, защото са коалиции. Според Изборния кодекс субсидията се полага за партия, която е преминала 1% и за коалиция, която е преминала 4%. Така за първи път сините и тъмносините - СДС и ДСБ, ще останат без държавно финансиране.
За всеки получен действителен глас, преминалите 1%-вата изборна бариера партии ще получат по 12 лева субсидия. Точно това е сериозен стимул за много малки формации на вота, за които е ясно, че няма как да влязат в парламента.
За сравнение на парламентарните избори през 2009 година от останалите извън парламента партии само НДСВ и "Лидер" минаха прага от 1% и по този начин си осигуриха държавна субсидия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар