23.05.2013 г.

Мюсюлмани искат да вземат кърджалийския музей

Като дребни заигравки преди и след избори определи апетитите на мюсюлманското изповедание към триетажната сграда на Регионалния исторически музей в Кърджали неговият директор Павел Петков. Той припомни, че постройката е публична държавна собственост и национален архитектурно-строителен паметник:
Председателят на изселническото дружество в Одрин Зюрфедтин Хаджиоглу заяви преди дни на възпоменателен митинг в Джебел, че Медресето – сградата, в която от години се помещава Регионалният исторически музей в Кърджали, трябва да бъде незабавно върната на мюсюлманското вероизповедание. Хаджиоглу е същият, който успя да скандализира номинацията на освободителя на Кърджали от Балканската война ген. Васил Делов за почетен гражданин, а общинските съветници от ДПС подкрепиха настояването му и званието не бе присъдено.
Сградата, в която от 80-те години на 20 век се помещава експозицията на Регионалния исторически музей в Кърджали, е построена през 20-те години на века по проект на руския архитект Александър Померанцев. По поръчка на княз Батенберг през 1882 г. той проектира и катедралата „Св. Александър Невски“ в София. Архитектурата на сградата в Кърджали е в средноазиатски стил. Била е предназначена за духовно мюсюлманско училище, но никога не е била такава. "Какво ще стане с уникалната сграда ще реши съдът, не мога преди него да коментирам юридически казуси", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар